I kolejny przepis na fasolkę szparagową:) Tarta z jej udziałem jest przepyszna, wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami, a ser kozi rozpływa się w ustach. Dowodem na to niech będzie fakt, że zdjęcie udało mi się zrobić tylko przed jej podaniem:) Później mieliśmy bardzo miłego gościa (mam nadzieję, że smakowało), a to co zostało zjadł mój mąż zanim zdążyłam wziąć do rąk aparat ;)
Składniki:
Ciasto na tartę wg Juli Child:
– 220g mąki krupczatki (oryg. 1,5 szkl. mąki uniwersalnej)
– 80g mąki tortowej (oryg. 0,5 szkl. mąki tortowej)
– 170g masła
– 100ml bardzo zimnej wody (oryg. 0,5 szkl.)
– 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
– 150g zielonej fasolki
– 2 średnie czerwone cebule
– 1 mała cukinia
– ok. 100 g koziego sera
Sos:
– 180ml śmietanki 30%
– 2 jajka
– odrobina startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ciasto:
Wymieszać sól, masło i mąkę. Następnie dodać zimną wodę i zagnieść. Ciasto powinno szybko i łatwo się zagnieść, jeśli jest za suche to można dodać jeszcze odrobinę wody. Uformować ciasto w kulę, lekko spłaszczyć i zawinięte w folię wstawić do lodówki na 2 godziny (maksymalnie do 2 dni).
Piekarnik nagrzać do 230′C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu). Foremkę na tartę wysmarować masłem (moja ma średnicę ok. 26,5cm)
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować – powinno być ok. 2 cm szersze niż foremka na tartę, dzięki czemu można wylepić boki. Nawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy. Ponakłuwać gęsto widelcem, dzięki czemu uniknie się wybrzuszeń w trakcie pieczenia. Przykryć folią aluminiową i wysypać na wierzch coś ciężkiego (może być sucha fasola, groch lub np. specjalne obciążniki do pieczenia). Wstawić do piekarnika na 10-15 min – ciasto powinno być podpieczone, ale wciąż miękkie. Wyjąć z piekarnika, usunąć folię oraz obciążniki i wstawić ponownie do pieczenia na ok. 5 min. Ostudzić.
Nadzienie:
Do gotującej się i posolonej wody dodać fasolkę. Gotować do momentu, aż zacznie delikatnie mięknąć, jednak wciąż będzie sprężysta (zmięknie jeszcze podczas pieczenia). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę i cukinię pokroić w na półplasterki.
Sos:
Jajka wymieszać ze śmietanką, lekko posolić i popieprzyć. Dodać odrobinę gałki muszkatołowej.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzać do 190′C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu).
Na tartę wyłożyć cebulę, fasolkę, a następnie cukinię. Na wierzch pokruszyć kozi ser. Całość zalać przygotowanym sosem.
Wstawić do piekarnika na ok. 30 min (wierzch powinien ładnie się zarumienić).