Obiad

Cielęcina z winogronami w sosie śmietanowym, z duszonymi porami

Bardzo proste danie główne z udziałem cielęciny, uzupełnione winogronami i duszonymi porami, podane  sosie śmietanowym z ryżem jaśminowym. Mimo, że nie jest trudno przyrządzić tę potrawę, to można ją z powodzeniem podać na bardziej uroczysty obiad, gdyż całość zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem:)

 U mnie danie to wystąpiło jako obiadokolacja po ciężkim dniu, który wręcz domagał się chwili zatrzymania. I za to właśnie tak cenię gotowanie, bo nawet gdyby cały dzień nie był zbyt udany, to te chwile wspólnie spędzone przy posiłku, w który włożę trochę wysiłku zawsze mają w sobie coś jednoczącego i podniosłego, coś takiego, co pomaga się odprężyć i przywołać uśmiech:) Uwielbiam wspólne posiłki!:)

 Składniki:

 -700g cielęciny

-1 por (ok. 100g)

-1 cebula (ok. 80g)

-20g masła

-1 duży ząbek czosnku

-50 ml białego wina półsłodkiego

-100ml śmietanki 30%

-500g winogron*

-2 łyżki oliwy

-2 łyżki oleju

-2 woreczki ryżu jaśminowego

-opcjonalnie: 50g sera pleśniowego typu „Lazur”

 Przygotowanie:

W rondelku rozpuścić masło z oliwą. Białą część pora, cebulę i czosnek drobno posiekać i włożyć do rondelka. Dusić pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok. 10-15min.

Z cielęciny usunąć wszelkiego rodzaju błonki i pokroić na kostkę o boku ok. 2cm. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, a następnie wlać wino i odparować alkohol. Co do wyboru wina: główną zasadą jest to, że nie dodajemy do potraw takiego, które nam nie smakuje, ponieważ potrawa chłonie właśnie jego smak.

Połowę winogron zmiksować i przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek i pestek. Dodać do mięsa wraz z porami, cebulką, czosnkiem i śmietanką.

Całość poddusić jeszcze ok. 5 min, tak by smaki dobrze się połączyły. Można też dodać startego na tarce sera pleśniowego. Doprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym, który ma niesamowity aromat). Ozdobić pozostałymi winogronami.

 Podawać z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.

 *winogrona mogą być zielone lub fioletowe, w zależności od tego co wolimy:)

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Haluszek
    Sierpień 14, 2017 at 6:37 am

    Klaudia, ten przepis jest rewelacyjny. Mój mąż przygotował tę potrawę jako niespodziankę dla mnie – jestem zachwycona. Postanowiłam, że wypróbuję jeszcze z filetem z indyka i kurczaka. Pozdrawiam.

    • Reply
      Klaudia
      Sierpień 14, 2017 at 8:54 am

      Super bardzo się cieszę :))

    Napisz co o tym myślisz