Obiad

Delikatne kotlety mielone z kurczaka

Kiedyś pisałam Wam jaka to szkoda, że często nie znamy swoich sąsiadów. Otóż ostatnio miałam dość śmieszną sytuację – sprecyzuję może, że na początku wcale do śmiechu mi nie było. Zapomniałam kluczy do domu, generalnie mi się to nie zdarza, ale dzień wcześniej zostawiłam je nieopatrznie na półce zamiast wrzucić do torebki. No i owy fakt uświadomiłam sobie stojąc pod drzwiami z zakupami. Mąż miał wrócić za mniej więcej pół godziny, więc postanowiłam poczekać pod drzwiami, gdyż wizja włóczenia się z zakupami w ponurą pogodę była mało zachęcająca. I w tej sytuacji poznała mnie właśnie sąsiadka, po naszym wzajemnym „dzień dobry” spytała czy coś się stało.

Muszę przyznać, że w człowieku budzi się nadzieja w takich sytuacjach, że jeszcze są ludzie, którzy nie przechodzą wobec wszystkiego obojętnie. Miałam to szczęście, że zaprosiła mnie do siebie. Dzięki mojemu gapiostwu udało mi się poznać bardzo miłych sąsiadów, którzy równie mocno jak my tęsknią za Gruzją i robią piękne zdjęcia. Nie wspominając już, że jak się okazało łączy nas również praca. Bardzo cieszę się, że mam przyjemność poznawać takich ludzi. Wam także życzę takich dobrych sąsiadów:)

Przepis na kotlety pochodzi od mojej babci:) Uwielbiam je u niej zjadać, tak samo jak gołąbki :) Byłam zdziwiona, że kotlety z piersi kurczaka mogą nie być suche – babcia powiedziała, że to zasługa jajek. Przez to też masa jest dość lejąca, ale generalnie da się ją ogarnąć i można się potem cieszyć pysznymi domowymi kotlecikami :) Polecam!

Baner

Składniki na ok. 8 kotletów:

– 500g piersi z kurczaka

– 3 niewielkie jajka

– ok. 2 -3 łyżki bułki tartej

– 1 mała cebulka

– 2 ząbki czosnku

– zioła: garść liści bazylii, świeża pitruszka, inne: majeranek, oregano, lubczyk

– sól, pieprz

– bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i grubo mielimy w maszynce. Można też poprosić o to w sklepie mięsnym, jednak nie polecam kupowania gotowego zmielonego mięsa, którego nie widziało się przed zmieleniem.

2. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mięsem. Dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek.

3. Według uznania dodajemy zioła: ja lubię sporo, więc ich nie żałuję – przynajmniej po łyżeczce majeranku, oregano i lubczyku. Jeśli nie macie świeżej bazylii, to można dodać suszonej. Polecam też świeżą pietruszkę.

4. Bułki tartej dodajemy do masy tylko tyle, żeby dało się uformować kotlety, masa powinna zostać bardzo luźna. Mimo, że ciężej się ją formuje to dzieki temu nasze kotlety odwdzięczą się smakiem.

5. Formujemy kotleciki i obtaczamy je delikatnie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju najpierw z jednej, a potem z drugiej strony – powinny się ładnie zezłocić (ok. 2-3 minuty z każdej strony).

Chcesz gotować łatwiej i szybciej?:) Tutaj przeczytasz mój wpis o planowaniu posiłków. Bo chyba nikt nie lubi myśleć o tym, co zrobić na obiad ;)

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Grazyna
    Listopad 19, 2016 at 10:44 am

    Witam Pani Klaudio :) listopadowym czasem wlasnie zrobilam przepyszne kotleciki z piersi kurczaka ,sa naprawde delikatne ,czy beda pyszne oceni moj maluszek tzn.nie tak Moj jak corki Moj wnuczek ,mimo swoich 11 miesiecy uwielbia miesko:) Pani Klaudio z przyjemnoscia bym zrobila jeszcze inne przepyszne smakolyki ale czasem brak inwencji lub czasu i dlatego tu taka malutka prosba prosze o dwa smakowite przepisy na jakiekolwiek ciasteczka bez cukru oczywiscie z calego serca dziekuje i pozdrawiam :) Zyczac duzo tworczego zapalu do prowadzenia tego blooga:)

    • Reply
      Klaudia
      Listopad 19, 2016 at 11:10 am

      Bardzo dziękuję za tak ciepłe słowa:) to mi Pani ciężkie zadanie dała, postaram się sprostać:) moja córeczka też lubi mięso;)

  • Reply
    Lowelas
    Styczeń 17, 2017 at 10:13 am

    Ja lubię Panią Klaudię. Może coś ugotujemy razem? Jak coś to proszę na privie ;)

  • Reply
    Anna
    Czerwiec 2, 2017 at 4:59 pm

    kotleciki wyśmienite i przyznaję, że nigdy nie za wiele przypraw. Na początku wydawało mi się, że wsypałam dużo ale następnym razem dosypię jeszcze więcej. Też lubię aromatyczne kotleciki. Ja co prawda zrobiłam z mielonego kurczaka ale z udek – też bardzo dobre. Polecam każdemu – wspaniałe :D

  • Napisz co o tym myślisz