Piekarenka

Maślankowy chleb tostowy

Pytałam Was ostatnio na Instastory, czy chcielibyście przepis na chleb tostowy. Większość z Was zainteresowała się tym tematem, także spieszę z publikacją. Miałam trochę przerwy z pieczeniem chleba, ale od jesieni robię to znacznie częściej. Jak zawsze największą motywacją jest dla mnie słabej jakości pieczywo w najbliższej okolicy. Generalnie razem z mężem uwielbiamy domowe tosty z przesadną ilością żółtego sera i masła. Niestety chleby tostowe ze sklepu nie są zbyt zachęcające, więc już nie raz próbowałam upiec chleb, który będzie idealnie pasował do tostów. I udało się zupełnie przypadkiem, kiedy w ogóle o tym nie myślałam.

W lodówce miałam maślankę, która była do zużycia na już, więc postanowiłam ją dodać do ciasta chlebowego. Następnego dnia rano nabrałam ochoty na tosty z ricottą i awokado, i ukroiłam dwie kromki chleba. Okazało się, że były to moje najlepsze tosty od miesięcy, a upieczony dzień wcześniej chleb idealnie spisał się w moim grillu (swoją drogą bardzo go polecam)! Jeśli też jesteście takimi tostowymi maniakami jak ja, to zachęcam Was do zrobienia własnego chleba tostowego. Polecam Wam też tosty z pieczarkami, beszamelem i jajkiem sadzonym – są obłędne!

P.S. Chyba nie muszę, ale dodam. Ten chleb sprawdzi się też bardzo dobrze do zwykłych kanapek.

Składniki:

– 330g maślanki

– 50g wody

– 520g mąki pszennej (tortowej lub chlebowej typ 750)

– 20g drożdży

– 10g soli

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto (ręcznie lub w robocie kuchennym za pomocą haka).

2. Odstawić do wyrastania pod przykryciem na ok. 1,5 godziny.

3. Wyrośnięte ciasto uformować w podłużny bochenek i przełożyć do keksówki nasmarowanej olejem (użyłam foremki o pojemności 2l – wymiar 34cm x 12cm – można użyć innej o podobnej powierzchni).

4. Piec przez 20 minut w temp. 210’C z termoobiegiem (może być z parą, jeśli macie), następnie w 200’C bez termoobiegu przez następne 25 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Uwagi: Chleb dobrze się mrozi, można pokroić go w kromki i trzymać w zamrażarce, tak by zawsze mieć pod ręką dobrej jakości pieczywo tostowe.

(Visited 224 times, 1 visits today)

You Might Also Like