Piekarenka

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe

IMG_20140222_192222

Coraz bardziej uwielbiam domowe pieczywo. W chwilach zupełnej niechęci i braku czasu po drodze kupuję chleb – w zależności od miejsca zakupu żałuję tego za każdym razem mniej lub bardziej, że niewystarczająco się zorganizowałam do tego, by jednak upiec swoje. Tak, niestety, chyba się uzależniłam i to mocno;) Piekę dopiero od roku chleby i bułki (wcześniej myślałam, że to coś w stylu „wiedza tajemna”) i waciany chleb już do mnie nie przemawia. W ogóle. Jem go z konieczności, gdy nie mam wyboru.

Osoby, które pieką, na pewno dobrze rozumieją o czym mówię. Ci co nie robili jeszcze własnego chleba, mogą unosić brwi i myśleć, że przesadzam – zapewniam Was, że po kilku własnych piekarnianych wyrobach zaczniecie myśleć podobnie;)

Dzisiaj propozycja na szybko, gdy nie ma już czasu na to, by czekać dobrych kilka, a czasem kilkanaście godzin na nasz chleb. Te bułki Wam go  zrekompensują. A już z pewnością pozwolą uniknąć wyprawy do sklepu po gumowate bułki ;)

Czas:

– Pierwsze wyrastanie – 1 godzina

– Drugie wyrastanie – 30 minut

– Pieczenie – 15 minut

Składniki na ok. 10 sztuk:

Zaczyn:

– 30g świeżych drożdży

– 3 łyżeczki cukru

– 1 łyżka mąki

– 2 łyżki ciepłej wody

Drożdże pokruszyć do miseczki, wymieszać z pozostałym składnikami zaczynu i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce (zaczyn powinien się spienić przez ten czas).

Ciasto:

-50g masła (pokrojone w bardzo cieknie plasterki lub roztopione i ostudzone)

– 500g mąki pszennej (tortowej lub chlebowej)

– ok. 220-240g kefiru (można użyć jogurtu naturalnego lub maślanki)

– 120ml mleka

– 2 płaskie łyżeczki soli

– zaczyn z drożdży

-jajko roztrzepane z wodą – do smarowania bułek

– ulubione ziarna do posypania wierzchu bułek (np. siemię lniane, słonecznik, otręby pszenne, mak, sezam)

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, mleko, sól, masło i połowę kefiru. W miarę zagniatania dodawać stopniowo pozostałą część kefiru, gdyż w zależności od mąki może się okazać, że wystarczy dodać go mniej, by uzyskać gładkie i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).

2. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki i układać na natłuszczonej blaszce. Przykryć i odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30 minut.

3. Piekarnik nagrzać do 230’C. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarenkami.

4. Piec przez ok. 10-15 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią. Ostudzić na kuchennej kratce.

IMG_20140222_200203

Moje nocne, wyrośnięte już bułki ;)

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Salvador Dali
    Luty 22, 2014 at 9:44 pm

    taaak! Domowe pieczywo zawsze jest dooobre ;)
    I tak pachnie potem w całym domu!

    • Reply
      Klaudia
      Luty 22, 2014 at 10:51 pm

      oj dziś pachnie wybitnie dwoma pięknymi chlebami. Zapach chleba to chyba mój ulubiony ;)

    Napisz co o tym myślisz