Obiad

Piwna karkówka pieczona w niskiej temperaturze

Witajcie w Dzień Kobiet :) Myślę sobie właśnie o niesamowitych kobietach, które znam i na myśl pierwsza przyszła mi moja Babcia. Niezwykła kobieta, pełna werwy, której energia często przewyższa zapał młodych ludzi. Babcia niczym rodem z nowoczesnej wersji „Czerwonego Kapturka” – zawsze w drodze, gdzieś w podróżach czy na konkursach chóru. Przejeżdżająca 400 km pociągiem, by powiedzieć mi „Niespodzianka, przyjechałam!”. – „Babciu a co by było gdyby mnie nie było?” – „A nic,wróciłabym z powrotem”. Taka to oto jest ta moja zakręcona Babcia:) A w sanatorium mówią na nią „Pędziwiatr”. Mam nadzieję, że odziedziczyłam choć część tej jej energii i za 40 lat wciąż będę żywiołowa;)

A dziś propozycja na karkówkę pieczoną inaczej – w niskiej temperaturze i dłużej niż zwykle – dzięki temu jest soczysta i pyszna. Możecie sobie wybrać inne dodatki niż te które zaproponowałam. Podobnie z piwem – zamiast niego można śmiało użyć bulionu albo np. czerwonego wina. Co kto lubi ;)

Polecam jednak pozostać przy przyprawach – cząber i majeranek świetnie tu pasują i uzupełniają się z wędzoną papryką, którą można już kupić w większości marketów. Smacznej niedzieli!

Składniki – 4 porcje:

– ok. 600g karkówki

– 150 ml piwa pszenicznego

– przyprawy: słodka wędzona papryka, sól, pieprz, majeranek, cząber

– 2 ząbki czosnku

– 1 łyżka oleju

Dodatki:

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– 250g pieczarek

– 1 cebula

– 1 łyżka masła

– posiekany szczypior do posypania

Przygotowanie:

1. Karkówkę kroimy na 4 grube plastry i posypujemy je przyprawami. Ja bardzo lubię zarówno wędzoną paprykę, jak i zioła więc sypię dość obficie. Można zostawić na noc w lodówce do zamarynowania, ale też można od razu rozpocząć dalsze etapy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu szybko obsmażamy karkówkę – max. minutę z każdej strony. Mięso ma się zrumienić, nie może zacząć się dusić, dlatego patelnia musi być dobrze rozgrzana.

3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy piwo i wkładamy do nagrzanego do 140’C piekarnika. Po ok. 1,5 godziny obracamy mięso. Dorzucamy pokrojone na plastry marchewkę, cebulę i pietruszkę. oraz zrumienione wcześniej na maśle pieczarki. Przykrywamy brytfankę i pieczemy jeszcze kolejne 1,5 godziny.

IMG_2259

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    na gazie
    Marzec 8, 2015 at 6:30 pm

    fanastyczny przepis :) cudnie sie prezentuje

  • Napisz co o tym myślisz