Napoje

Sokowo

AKTUALIZACJA: ZAPRASZAM NA NAJNOWSZĄ RECENZJĘ WYCISKARKI HUROM HH2G – TUTAJ :)

Tym razem będzie to trochę inny wpis niż zazwyczaj.

Pomyślałam sobie, że dobrym pomysłem byłoby nie tylko dzielenie się przepisami, ale też opiniami na temat sprzętów kuchennych. Póki co jestem na etapie kompletowania, ponieważ traktuję to jako swego rodzaju inwestycję, więc się nie spieszę i dokładnie analizuję zanim się na coś zdecyduję. Jeśli poświęcę swój czas na zdobycie wiedzy na temat danego sprzętu, porównanie cen, wad i zalet substytutów, to dzięki temu zyskam po pierwsze lepszą jakość przygotowywanych potraw, a po drugie zaoszczędzę, jeśli kupię coś, co będzie mi służyło latami.
Dziś chciałabym Wam powiedzieć kilka słów na temat soków.

Jakiś czas temu stwierdziliśmy z mężem, że jemy stanowczo za mało warzyw i owoców. Jednak życie w biegu robi swoje i często zamiast pełnowartościowej potrawy wybieram (nie mniej smaczną) po prostu wersję szybszą. A witaminowe braki nadrabia się łykając co jakiś czas witaminę C z całym zestawem innych witamin. Czy to coś daje? Nie wiem, ale na pewno każdy z nas intuicyjnie podejrzewa, że jednak lepiej byłoby tak się odżywiać, żeby tych „sztucznych” witaminek nie trzeba było łykać.

Dlatego też zdecydowałam się na kupno wyciskarki do soków i teraz własnoręcznie robię świeże, naturalne i PYSZNE bomby witaminowe.
Wybrałam model Versapers Emotion 2G TITANIUM (Omega VRT 350 HD) i muszę przyznać szczerze, że jestem bardzo zadowolona.
Po pierwsze soki robi się bardzo szybko i przyjemnie.
Po drugie wyciskarka jest bardziej wydajna od sokowirówki (ekonomiczny punkt widzenia musi być), ponieważ wyciska więcej soku. Cały proces wyciskania soku jest też zupełnie inny niż w sokowirówce – sok z sokowirówki jest bardzo napowietrzony, dlatego też traci szybko bardzo dużą ilość składników odżywczych, przez co powinno się go spożywać od razu po wyciśnięciu. Dla porównania sok z wyciskarki można przechowywać ok. 72h, jest on smaczniejszy i bogatszy w witaminy.
To tylko główne zalety, bo jest ich tak wiele, że na ten temat powstają książki, zainteresowani z łatwością znajdą pełniejsze informacje w Internecie.
Czytelnikom bloga ze spokojnym sumieniem mogę zarekomendować ten typ wyciskarki. Łatwo się ją czyści, chodzi niebywale cicho (pamiętam wciąż starą domową sokowirówkę, przy której trzeba było się przekrzykiwać i nie zajmuje dużo miejsca. Ja swoją zakupiłam w sklepie internetowym puregreen, ponieważ tam było najtaniej.

Poniżej zamieszczam zdjęcia przygotowanych przeze mnie soków. Tak naprawdę w tej kwestii nie ma ograniczeń, można wyciskać i łączyć co się chce, byleby smakowało i wyszło na zdrowie!

Moje ulubione soki:
1) Pomarańczowo – grejpfrutowy (1:1) z dodatkiem świeżej mięty

2) Ananasowo – melonowy (1:1)

3) Marchewkowo – burakowo – jabłkowy (2:1:2) z dodatkiem imbiru

4) Marchewkowo – brzoskwiniowo – jabłkowy (2:1:1)

5) Bananowo – brzoskwiniowo z jabłkiem, pomarańczą i grejpfrutem

6) Melonowo – ananasowy  (absolutnie uwielbiam!)

7) Ananasowo – szpinakowy 

8) Arbuzowy z miętą

Ale to dopiero początek tej sokowo – witaminowej przygody!

Jak zawsze pamiętajcie, że specjalnie dla Was sklep hurom.pl przygotował 5% rabatu na hasło: klaudia-o-gotowaniu :) 

(Visited 564 times, 1 visits today)

You Might Also Like

9 komentarzy

  • Reply
    Marta
    10 maja, 2014 at 9:39 pm

    wyciskarka zamówiona :) także okres warzywno-owocowy rozpoczniemy „sokowo”… a i kod rabatowy bardo się przydał :) dzięki

  • Reply
    Maja
    6 czerwca, 2014 at 11:57 am

    Na początku bardzo dziękuję za recenzję tej wyciskarki. Od dawna nosiłam się z zamiarem podobnego zakupu, aż w końcu postawiłam na versapers:-) Oczywiście przydał się kod rabatowy:-) Po dwóch tygodniach codziennego wyciskania soczków, chciałam się podzielić własnymi wrażeniami i zasięgnąć dodatkowych opinii:-) Moje największe zaskoczenie na początku to fakt, że wyciskarka działa szybko. W kilka dosłownie chwil potrafię wyczarować soczki dla mnie i męża. Wyobrażałam sobie to inaczej. Na początku dopadła mnie wątpliwość, czy to jednak nie za szybko:-) w końcu miało to być urządzenie wolnoobrotowe. Poza tym soki są dosyć gęste. Wiem, że to w dużej mierze zależy od owoców, ale np. kupiłam ostatnio świeżusieńką i bardzo soczystą marchew, a wyszedł sam mus. Musiałam dodać jabłka, które trochę rozcieńczyły mus marchwiowy, ale nie było to jednak to. Zresztą zauważyłam, że jabłka i marchew najlepiej jest wymieszać z winogronami lub pomarańczami – są bardziej soczyste i soki wtedy są rzadsze. Zastanawiam się też, co będzie, jak zacznę dodawać warzywa – buraki i liście typu szpinak. Czy będzie sok, czy mus? Próbowała już Pani? Domówiłam sobie dodatkowo specjalne sito na pojemnik, ale jak wyciskam więcej soku, to sitko nie wyrabia, zatyka się i nie oddziela soku od musu – muszę zatrzymać pracę i pomóc mu łyżeczką. Póki co, próbuję dalej:-) Motywuje mnie fakt, że jest zdrowo. A o to chodziło:-) Serdecznie pozdrawiam.

  • Reply
    Klaudia
    7 czerwca, 2014 at 10:47 am

    Witam serdecznie:)

    Co do szybkości – wydaje mi się, że w porównaniu do sokowirówki to jednak wyciska sobie ta nasza wyciskarka spokojnie soczki:) Nie jest to jakos super wolno, ale szczerze mowiac ja jestem zadowolona z jakosci tych sokow. Co mnie zdziwilo na poczatku bardzo to ze jest taka cicha:)

    Zastanawia mnie kwestia tego musu z marchewki – w zestawie mialam dwa rodzaje sitek, moze uzylas sitko do musu i dlatego tak wyszlo? Nie mialam z marchewka takich doswiadczen, sok zazwyczaj jest bardzo rzadki z jakimis tam farfoclami marchewkowymi, mo ale o to tez chodzi, jednak na pewno nie przypominal musu. Z musem to zdarzalo mi sie ze wychodzil przy jablkach ktore nie byly juz soczyste i powinny wyladowac w ciescie zamiast w soku:)

    Buraki łączyłam zazwyczaj z marchewką i jabłkiem, sok jest dość gęsty, ale można go rozcieńczyć wodą lub też poczekać aż sokowe farfocle opadna na doł, ale mi to przy tych sokach akurat nie przeszkadzało i pilismy z mężem od razu te soki.

    Tutaj link do soku z burakow (olej mozna pominac oczywiscie)
    http://kucharenka.pl/bomba-witaminowa-czyli-swiezy-sok-z-olejem-rzepakowym/

    Szpinak tez już przerobiłam i jest super – trzeba tylko zamiennie go wrzucac z jakims warzywem lub owocem bo wtedy latwiej sie ten sok wyciska – ostatnio robilam z anansem i jest to moj nr 1 obecnie:)

    Ponizej link:

    http://kucharenka.pl/zielony-koktajl-ananas-i-szpinak/

    Polecam tez połączenie melona i ananasa lub tez arbuza z mieta (koniecznie schlodzic) – przepyszne i orzezwiajace:)

    Zauwazylam tez ze gestosc soku czesto zalezy nie tyle od warzywa co od jego swiezosci lub gatunku – z marchwi potrafilam robic naprawde roznie wychodzace soki – od super slodziutkich i delikatnych po gorzkie i jakby suchawe (z marchewki na sloncu suszonej chyba;) ). Najwazniejsze zeby znalezc swoje ulubione połączenia :)
    Pozdrawiam:)

  • Reply
    Vexa
    30 stycznia, 2015 at 12:33 am

    Zagłębiam się powoli w tematykę tego, o czym traktuje Twój artykuł. Weszłam trochę głębiej na stronę, o której piszesz i zastanawiam się co dalej. Wchodząc na http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/wyciskarki-dwuslimakowe mam wybór wielu wyciskarek i nie wiem, którą wybrać :) Czy dana wyciskarka będzie dobra dla konkretnego soku? Na jakiej zasadzie dokonać zakupu? Możesz coś podpowiedzieć? Dziękuję i miłego dnia :)

    • Reply
      Klaudia
      1 lutego, 2015 at 3:40 pm

      Nie mam porównania z innymi ale moja sprawdza się świetnie z kazdymi owocami i warzywami :) w razie wątpliwości spytaj obsługę sklepu bo są bardzo pomocni :)

  • Reply
    Ela
    5 października, 2016 at 11:45 am

    bardzo miło, że na Pani stronie był kod rabatowy do sklepu! skorzystałam:)

  • Reply
    Krystyna
    17 maja, 2017 at 10:08 am

    Jakiej dokladnie firmy jest pani wyciskarka i jaka cena? jestem zainteresowana , z gory dziekuje za odp.

  • Napisz co o tym myślisz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.