Ciasta

Szarlotka

Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Kojarzy mi się z wszystkim tym, co dobre; z ciepłym domem, rodziną i przyjaciółmi:)

Gdy ostatnio ją zrobiłam, to przyjaciele pojawili się w mgnieniu oka, więc moja teoria się potwierdza:) A jabłka też dostaliśmy od przyjaciół (prosto z sadu, za co dziękuję!).

Jak dla mnie, to ciasto jest idealne na każdą okazję, bo jest genialne w swojej prostocie :)

Polecam szczególnie na Święta, które zbliżają się ku nam wielkimi krokami :)

Składniki:

Ciasto

3 szklanki mąki (typ 450)
3 żółtka
310g masła
4 łyżki cukru
cukier wanilinowy
2 łyżki śmietany 30%
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

1,5 – 2 kg jabłek*
ok. 4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: przyprawa korzenna

Piana

3 białka
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki. Wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody i smażymy tak długo aż zrobi się dżem, pamiętając o częstym mieszaniu, żeby się nie przypaliło.
Gdy jabłka będą mieć już odpowiednią konsystencję, dodajemy cukier  i cynamon. Ilość cukru jest zmienna i zależy od kwaskowatości jabłek i osobistych preferncji smakowych :)
Ja dodałam jeszcze pół łyżeczki przyprawy korzennej, bo miałam ochotę na świąteczny zapach :) Jabłka odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto przygotowujemy tak samo jak na słodkie babeczki: **
Masło siekamy z przesianą mąką na drobne kawałki. Dodajemy resztę składników, po czym szybko i sprawnie zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa.
Nie przejmujemy się jeśli zostanie dużo okruszków, ponieważ przydadzą się one na kruszonkę na wierzch (powinny one stanowić ok. 1/3 wyrobionego ciasta)
Ciasto wkładamy do zamrażarki na 15 min. W tym czasie ustawiamy piekarnik na 190’C.
Dzielimy ciasto na 3 częsci – 2/3 będą na spodzie a 1/3 na wierzchu ciasta w postaci kruszonki.

Ciasto rozwłakowujemy lub wylepiamy nim od razu foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.

Ja zazwyczaj podpiekam spód ok. 15 min przed wyłożeniem jabłek, ponieważ wtedy ciasto wyjdzie w każdym piekarniku. I taką metodę polecam wszystkim osobom, które mają tylko górną grzałkę w piekarniku, bądź niewielkie doświadczenie w pieczeniu :) Po 15 minutach wyjmujemy ciasto, wykładamy jabłka i wkładamy znów do piekarnika na ok. 25 min***

W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy na wierzch pianę i posypujemy kruszonką (można zetrzeć zmrożone ciasto na tarce). Ciasto będzie gotowe, gdy kruszonka się zrumieni (ok. 15min).

Można podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi, chociaż bez żadnych dodatków jest równie pyszna :)

* W zależności od tego jak dużo lubicie mieć jabłek w szarlotce :)
**Skład jest trochę inny, ponieważ według mnie bardziej nadaje się do jabłecznika niż na babeczki, ale jak ktoś chce może również skorzystać z przepisu na babeczki
*** Bardziej pewne siebie osoby mogą od razu wyłożyć jabłka na spód i piec ok. 45min. przed nałożeniem piany.

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    ania
    Styczeń 6, 2015 at 10:57 am

    Ciasto robimy z margaryny,jak w spisie, czy z masla,jak w przepisie?:)

    • Reply
      Klaudia
      Styczeń 6, 2015 at 4:27 pm

      Lepiej z masła:) Na początku używałam margaryny, ale teraz już wykluczyłam ją z użytkowania:) Zaraz poprawię na masło ;)

    Napisz co o tym myślisz