Jesień to dla mnie czas owsianek i powrotu do chleba. W cieplejsze dni na śniadanie wystarczy mi jogurt z owocami lub warzywa z oliwą. Ale na zewnątrz zrobiło się chłodniej i pajda chleba z czymś dobrym na wierzchu, w towarzystwie gorącej herbaty zawsze działa na mnie kojąco. Macie czasem tak, że nie możecie już patrzeć na ser i szynkę na Waszej kanapce? U mnie regularnie się to zdarzało, póki nie odkryłam wszelkiego rodzaju past kanapkowych i warzywnych dodatków do kanapek (i nie mówię tylko o pomidorach i ogórkach). W tym wpisie chciałam zebrać kilka pomysłów na to, co do chleba może Wam się przydać. Jeśli macie jakieś swoje ulubione kanapkowe patenty, to dopiszcie je proszę w komentarzach. Chętnie wypróbuję coś nowego, bo znów wróciłam do pieczenia chleba.
No dobra, wróciłam od wczoraj dopiero, bo dostałam od przemiłej sąsiadki z osiedla zakwas, więc nie musiałam sama go hodować od nowa. Zresztą zakwas, który ma już swoją własną historię zapowiada się dużo ciekawiej. No to teraz czas na garść pomysłów!
Pasty:
- hummus
- pasta słonecznikowa
- pasta makrelowa z jajkiem
- pasta z bobu
- pasta z fasoli z jabłkiem i cebulką
- domowy paprykarz
- pasta paprykowa z orzechami
- pasta z awokado
- pasta z dyni i suszonych pomidorów
- domowa nutella
- pasta jajeczna
- pasta z zielonego groszku
Połączenia na kanapkach:
- wędzony łosoś, pieczony burak, ricotta
- wędzony pstrąg, gorgonzola, fenkuł
- twaróg, rzodkiewki, ogórki, śmietana i słodka papryka
- rukola, łosoś wędzony i serek chrzanowy
- pieczony burak, suszone pomidory, mozarella i sałata
- no i oczywiście… sałata, ser, szynka, jajko i pomidor ;)
Poniżej jeszcze kilka pasztetów. Nieczęsto je robię, bo są dość czasochłonne, a jeśli już to część zamrażam, żeby mieć na kiedy indziej.
Pasztety:
- pasztet z soczewicy z ogórkami kiszonymi
- pasztet marchewkowy z soczewicą i kaszą jaglaną
- pasztet francuski
Poza kwestią tego, co na chleb warto położyć, dobrze jest też pomyśleć o wszelkiego rodzaju tostach i opiekanych kanapkach. Zawsze to jakieś urozmaicenie! Ale to chyba temat na osobny wpis. Zainteresowanych odsyłam tutaj:
- obłędne tureckie grzanki z białym serem,
- bruschetta z tuńczykiem,
- zgrzewana kanapka z pomidorem i mozarellą,
- crostini z awokado i kozim serem
- i na koniec totalny wypas czyli tosty z beszamelem i jajkiem sadzonym