Desery bez pieczenia

Crème pâtissière czyli krem cukierniczy

krem cukierniczy

Dziś chciałabym Wam zaprezentować przepis na crème pâtissière, czyli popularny krem cukierniczy. Postanowiłam poświęcić mu osobny wpis, gdyż zastosowanie tego kremu jest bardzo uniwersalne – od wszelkiego rodzaju babeczek, tart, po przełożenie  tortów. Dlatego warto mieć go pod ręką, gdy chcemy sami wykreować pyszną tartę z ulubionymi owocami lub tort urodzinowy, który niekoniecznie będzie z bitą śmietaną. A jeśli macie ochotę po prostu na szybki deser bez pieczenia to polecam domowy budyń z sosem toffi, jest pyszny! Zresztą sami zobaczcie:

A wracając do kremu cukierniczego: przepis należy do klasyki francuskiej, choć oczywiście można go spotkać w różnych modyfikacjach. Ja znalazłam go jeszcze jako nastolatka w jakiejś gazetce i od tamtego czasu zawsze używałam go jako nadzienia do mojego ulubionego tortu z ananasami i brzoskwiniami. Podana ilość wystarczy w zupełności na tort o średnicy ok. 26 cm.

Poniżej podany przepis zawiera w sobie śmietankę, co chyba odbiega od klasyki, ale bardzo dobrze się sprawdza:) Testowałam też opcję dodawania żółtek do mleka i jednak według mnie efekt jest lepszy przy dodawaniu mleka do żółtek (tak, jest różnica)  :)

P.S. Koniecznie sprawdźcie przepisy na inne ciasta i kremy w fotograficznym spisie treści u góry!:) Też tak macie, że po Masterchefie robicie się głodni?;) Zostańcie z kucharenką na dłużej i obserwujcie na facebooku :)

IMG_69691-1080x810

Składniki:

– 3 żółtka (temp. pokojowa)

– 0,5 szkl*. cukru

– 1 szkl. mleka

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

– 1 szkl. śmietanki 30%

*użyłam szklanki o pojemności 200ml

Przygotowanie:

Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, aż masa zgęstnieje i zbieleje, a jej kolor będzie bladożółty. Cały czas ubijając dodawać stopniowo przesianą mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotować ze śmietanką i powoli wlewać do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Masa będzie początkowo rzadka, dlatego należy ją podgrzewać, aż zgęstnieje i zacznie „sapać”. Najlepiej podczas podgrzewania cały czas miksować masę, dzięki czemu nie powstaną grudki. Masę można jeszcze przetrzeć przez sito, ale ja uważam tę czynność za zbędną ;)

Poniżej podaję jeszcze klasyczny przepis Julii Child – też bardzo dobry:) Sposób przygotowania ten sam, różnica jest jednak w składnikach:

– 6 żółtek

– 0,5 szkl. cukru

– szczypta soli

– 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej

– 2 szkl. gorącego mleka

– ew. 2 łyżki masła dodane na samym końcu

Uwagi:

Przez lata przygotowywania tego kremu, nigdy nie miałam z nim problemu, ale jeden jedyny raz za krótko podgrzewałam masę i po jej ostudzeniu zamiast zgęstnieć stała się zupełnie rzadka. Nie należy wówczas panikować, tylko trzeba ją podgrzać, aż stanie się gęsta i zacznie delikatnie „sapać”. Nie będzie śladu wpadki :)

A oto tort, który był przełożony kremem cukierniczym. Niestety nie zrobiłam zdjęcia w przekroju, czasu na to brakło i pamięci ;)

IMG_7029

IMG_7037

(Visited 6 685 times, 1 visits today)

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Kamciss
    5 czerwca, 2013 at 5:05 pm

    Wygląda cudownie i tak kusząco! :>

  • Reply
    Klaudia
    6 czerwca, 2013 at 6:45 am

    Przepis z pewnoscia wykorzystam i bardzo dziekuje za podzielenie sie nim :)
    Torcik zrobilas przepiekny! :D
    Pozdrawiam :)

    • Reply
      admin
      6 czerwca, 2013 at 6:01 pm

      dziękuję:) akurat ozdoby to robił mój kochany mąż, bo ja jakoś nie mam talentu do tego ;)Pozdrawiam:)

  • Reply
    gin
    6 czerwca, 2013 at 8:43 pm

    Uwielbiam creme patissiere, jest niezastąpiony :)
    A ten tort wygląda niesamowicie, podziwiam :)

  • Reply
    Kasia Załuska
    2 sierpnia, 2015 at 2:26 pm

    Dzięki Tobie wypróbowałam pierwszy raz ten krem i jest moim nowym faworytem! Dziękuję :)
    Zapraszam do siebie :) cakesbykejt.blogspot.com

    • Reply
      Klaudia
      2 sierpnia, 2015 at 2:44 pm

      Bardzo się cieszę! Ja jestem mu ciągle wierna:)

    Napisz co o tym myślisz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.