Desery bez pieczenia

Domowy budyń z sosem toffi

Ostatnio po dziecięcym Masterchefie było wielkie zainteresowanie crème pâtissière czyli kremem cukierniczym. Jeśli chcecie zrobić w domu coś prostszego i szybszego to wypróbujcie ten budyń. Obecnie większość osób bez zastanowienia sięga po budyń z torebki – najdroższą mąkę ziemniaczaną z dodatkiem barwników i paru innych mniej ciekawych rzeczy. Przygotowanie domowej wersji trwa tyle samo, co tej błyskawicznej z torebki, a smak i jakość są nieporównywalnie lepsze. Zaskoczcie swoich gości i na deser zamiast ciasta podajcie im budyń własnej roboty. Przywołacie cudowne chwile z dzieciństwa, a goście nie będą mogli się nadziwić, że budyń może być tak pyszny! Będzie bardzo słodko, ostrzegam ;)

Przepis przygotowałam specjalnie do Kalendarza Kobiety 2016, który bardzo polecam wszystkim Paniom:)

Składniki na budyń (2 duże porcje):

– 300ml mleka

– 3 żółtka

– laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

– 30g cukru*

– 20g mąki ziemniaczanej

*Jeśli budyń podacie z sosem toffi, to możesz zmniejszyć ilość cukru do 15-20g.

Składniki na sos toffi:

– 70g cukru

– 50g zimnej śmietanki 30%

– 50g zimnego masła

Przygotowanie:

Sos toffi: cukier wsypać do szerokiego rondelka i podgrzewać na średnim ogniu aż się roztopi i przybierze bursztynowy kolor (można od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, ale nie mieszać łyżką). Powoli wlać połowę śmietanki szybko mieszając łyżką lub trzepaczką (uważać żeby się nie oparzyć). Odstawić z ognia (jeśli zrobiły się duże grudki można jeszcze chwilę podgrzać aż do ich rozpuszczenia). Po minucie dodać masło pokrojone na kostki i dokładnie wymieszać z pozostałą śmietanką do uzyskania jednolitej konsystencji (można zmiksować blenderem na gładki sos).

Budyń: Żółtka wymieszać z cukrem i mąką. Następnie dodać mleko i wanilię i zagotować na średnim ogniu mieszając trzepaczką, aż budyń zacznie charakterystycznie sapać. Podawać na ciepło lub zimno.

IMG_3305

Bądź kreatywny! Zrób taki budyń na jaki właśnie masz ochotę! Zamiast sosu toffi podaj go z ulubionymi owocami lub sosem ze zmiksowanych jagód, malin czy truskawek. Możesz też wymieszać go z masłem orzechowym, kakao lub kostkami czekolady. A może zechcesz zamienić część mleka na świeżo zaparzone espresso, by uzyskać kawowy smak? Ten budyń sprawdzi się też świetnie jako wypełnienie słodkich tart.

(Visited 904 times, 1 visits today)

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Magda
    25 kwietnia, 2016 at 3:26 pm

    Wygląda bardzo apetycznie :)

  • Reply
    Karmel-itka
    25 kwietnia, 2016 at 8:36 pm

    odkąd nauczyłam się gotować budyń (serio, długie lata nie umiałam), na każde niedzielne śniadanie podajemy!

  • Reply
    Sylwia
    26 kwietnia, 2016 at 7:16 pm

    A da się cukier zastąpić czymś innym, zdrowszym? Chciałabym zrobić takie dziecku, jednak biały proszek działa na mnie jak płachta na byka ;-)

    • Reply
      Klaudia
      26 kwietnia, 2016 at 9:25 pm

      W budyniu nie ma problemu – można dać cukier brązowy, miód, syrop klonowy lub np. wymieszać z sokiem owocowym. Co do sosu toffi to nie wiem czy da się go zrobić bez cukru bo tu chodzi o jego karmelizację. Pozdrawiam:)

  • Reply
    U Rudej Na Talerzu
    28 kwietnia, 2016 at 6:46 pm

    Ojej… To wygląda i brzmi aż za dobrze… Jadłabym nie na łyzki, a na miski :}

  • Napisz co o tym myślisz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.