Napoje

Kokosowy koktajl z orkiszem i owocami. I konkurs!

Dostałam ostatnio od wydawnictwa Edgard nową książkę dotyczącą właściwego odżywiania: „Zdrowy detoks” Ewy Jarosz i to ona właśnie będzie nagrodą w moim konkursie, o którym za chwilę. Sama publikacja dotyczy różnych aspektów żywienia od aspektów psychologicznych, po opisy wpływu jedzenia na konkretne organy, na przepisach kończąc. Generalnie bardzo dużo w niej jest też innego rodzaju informacji, np. o tym jaki wpływ ma nasza dieta na płodność, jak wprowadzać w życie zasady dobrego odżywiania, jak ułożyć sobie jadłospis, itd.

zdrowy detoks

Na początku pomyślałam sobie, że za dużo w niej wszystkiego, że ta książka jest o wszystkim i o niczym, ale jednak stwierdziłam, że może właśnie o to chodzi. Ktoś kto dopiero chce zacząć orientować się w tej tematyce może właśnie potrzebować tak różnych informacji, żeby ogarnąć mniej więcej całość. A trzeba przyznać, że wszystko opisane jest tu bardzo prosto i przystępnie, nie encyklopedycznie.

No to teraz konkurs! Do rozdania mam trzy książki Ewy Jarosz „Zdrowy Detoks”. Napiszcie w komentarzach przepis na swój ulubiony koktajl lub sok:) Ze zwycięzcami skontaktuję się mailowo, a jeśli przepisy będą naprawdę super to może nawet pokuszę się o ich przygotowanie, sfotografowanie i umieszczenie na blogu. Przesyłki tylko na terenie Polski, no i fajnie jakbyście mieli na facebooku w polubionych kucharenkę, coby nie ominąć innych konkursów;) Konkurs trwa do poniedziałku 08.08.2016 do północy :)

koktajl orkiszowy

A na koniec mam dla Was pyszny i zdrowy koktajl na śniadanie lub w drogę!:)

Składniki na 1 porcję:

– 100ml orkiszu ugotowanego w ok. 200ml wody (płatki orkiszowe, habermus lub ziarna orkiszu)

– 100ml mleka kokosowego

– 1 banan

– szczypta kurkumy

– 60g malin

– 60g jeżyn

Przygotowanie:

Ugotowany orkisz miksujemy z mlekiem kokosowym, bananem i kurkumą. Połowę przelewamy do szklanki, a połowę miksujemy z malinami i jeżynami. Malinowy koktajl wlewamy do butelki, następnie na wierzch wlewamy bananową część. Najlepiej smakuje schłodzone.

(Visited 485 times, 1 visits today)

You Might Also Like

27 komentarzy

  • Reply
    Jaglusia
    4 sierpnia, 2016 at 9:33 am

    Przepis jest cudowny. Musze koniecznie go wypróbować.
    Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/

    Przepis na ulubiony super odżywczy koktajl:
    1/3 szklanki kaszy jaglanej
    1/3 łyżeczki cynamonu
    1/2 laski wanilii
    1 szklanka mleka migdałowego
    1/3 szklanki maślanki
    garść borówek
    garść jagód
    1/2 banana
    3 łyżki syropu klonowego

    Przygotowanie:
    1. Kaszę gotować w 1/2 szklanki mleka migdałowego przez około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem.
    2. Do kielicha blendera wlać pozostałe mleko, dodać maślankę, owoce, cynamon i nasiona wybrane z 1/2 laski wanilii. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i syrop klonowy.
    3. Zmiksować na gładki koktajl i wlać do wysokiej szklanki. Podawać z cząstką cytryny wbitą w bok szklanki.

    Taki koktajl doda energii na cały dzień! Smacznego. :)

    • Reply
      Klaudia
      5 sierpnia, 2016 at 7:02 am

      Brzmi bardzo ciekawie :)

  • Reply
    aleksandra
    4 sierpnia, 2016 at 8:08 pm

    Mój ulubiony koktajl zdrowia nie jest może jakimś szaleństwem ale przecież nie chodzi o szaleństwo tylko o smak.
    Składniki:
    1 jabłko
    1 banan
    sok z połowy cytryny
    dwie garście szpinaku baby
    wody wg uznania
    Wszystkie składniki wrzucam do dzbanka blendera. Banan pokrojony w talarki a jabłko w kostkę. Blenduję do uzyskania jednolitej masy soku :) Czasem szpinak zastępuję jarmużem lub dodaję kawałeczek imbiru. Smacznego!

  • Reply
    Sylwia
    4 sierpnia, 2016 at 8:40 pm

    Ostatnio robię sobie taki fajne tropikalne smoothie. Bardzo proste – po to, żeby smak każdego owocu był wyczuwalny. Przepis jest pewnie za prosty jak na potrzeby konkursu, ale i tak się podzielę celem inspiracji ;) Ten koktajl jest dobry na trawienie dzięki papai i zawartym w niej enzymie papainie, oraz szpinakowi, który dodaje nam trochę błonnika:
    1 banan
    1 szklanka mleka migdałowego
    pół szklanki pokrojonej w kostkę papai
    1 małe kiwi
    mała garść szpinaku

    Wszystko wystarczy oczywiście tylko zblendować i podawać. Na wierzch polecam kleks tłustego mleka kokosowego.

  • Reply
    Klaudia
    5 sierpnia, 2016 at 7:03 am

    Nie ma za prostych przepisów, za to mogą być przekombinowane :)

  • Reply
    Anna M.
    5 sierpnia, 2016 at 9:21 am

    Mój ulubiony koktajl to OWOCOWY POWER. Znajdują się w nim: pomarańcza i banan, które przypominają mi o fantastycznej wyprawie do Hiszpanii, truskawki- źródło radości i szczęścia oraz mleko owsiane i miód- dające siłę. Taki zestaw wprawia mnie w dobry nastrój i budzi energię.
    Składniki do przygotowania mleka owsianego:
    – 200g płatków owsianych
    – 1 litr wody
    – szczypta soli
    Składniki do przygotowania koktajlu (2 porcje):
    – 1 pomarańcza
    – 1 banan
    – kilka truskawek
    – szklana mleka owsianego
    – 1 łyżka miodu
    – wiórki kokosowe (do dekoracji)
    Wykonanie mleka owsianego:
    200g płatków owsianych dokładnie miksuję, następnie zalewam 1 litrem wrzącej wody. Pozostawiam na 1 godzinę, następnie mieszam i przelewam przez gęste sito. Dodaję do mleka szczyptę soli, przelewam do butelek i przechowuję w lodówce do 3 dni.
    Wykonanie koktajlu:
    Owoce dokładnie myję. Banana obieram ze skórki i kroję w większą kostkę, pomarańczę sparzam, obieram i dzielę na kawałki. Wszystkie owoce miksuję. Dodaję mleko owsiane i miód, ponownie miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewam do szklanek i dekoruję wiórkami kokosowymi. Smacznego!

    • Reply
      Klaudia
      5 sierpnia, 2016 at 10:26 am

      Brzmi pysznie :)

  • Reply
    Marta R
    5 sierpnia, 2016 at 3:30 pm

    Sierpień …promienie słońca stukają o szybę. Spoglądam za okno – upał widać doskwiera nie tylko mi .., zmęczeni słońcem ludzie zmierzają do swych domów. Siadam wygodnie w fotelu, przed sobą stawiam dwie szklanki świeżo wyciśniętego soku, zamykam oczy i… po chwili przenoszę się do słonecznej, pachnącej świeżo zerwaną bazylią, rozmarynem, estragonem, szałwią i oliwą z oliwek Toskanią. Promienie gorącego słońca delikatnie muskają moją twarz a przyjemny, orzeźwiający wietrzyk rozwiewa błyszczące w słońcu włosy. Moje nozdrza delektują się ciepłym, nieco sennym powietrzem, łączącym w sobie całą ferię jakże przyjemnych, miejscowych zapachów.Czuję dojrzewające w słońcu pomidory, rosnącą nieopodal paprykę, zasiane w przydomowym ogródku aromatyczne oregano.Ze słonecznej Toskanii przenoszę się do wiejskiego, położonego nieopodal lasu gospodarstwa należącego do niegdyś do mojej babci.Czuję zapach rosnących w przydomowym ogrodzie truskawek, dziko rosnących jeżyn i leśnych, ciemnogranatowych jagód. Zewsząd dochodzą mnie odgłosy zbierających kwiatowy nektar pszczół i przydomowego ptactwa.Mój nos wdycha łapczywie przygotowanych przez babcię wiejskich przysmaków.Upajam się zapachem ciepłego mleka, świeżoprażonej kaszy tatarczanej, pieczonego w piecu chleba…
    Z zamyślenia wyrywa mnie przeraźliwy dźwięk telefonu.Dopiero po dłuższej chwili uświadamiam sobie, że odbyłam tą wspaniałą podróż dzięki dwóm szklankom świeżo wyciśniętego soku.Chciałabym móc odwiedzać te jakże urokliwe zakątki codziennie…
    Toskański sok warzywny
    Składniki: pomidor, papryka, marchew, papryczka chili, bazylia, oregano.
    Przygotowanie: Wszystkie składniki myjemy, wkładamy po kolei do sokowirówki Philips, następnie mieszamy i przybieramy świeżymi listkami bazylii.
    Sok z owoców leśnych i truskawek
    Składniki: 500 gram truskawek(bez szypułek), 500 gram jeżyn, 500 gram jagód, limonka(opcjonalnie). Przygotowanie: Owoce delikatnie myjemy, limonkę obieramy ze skórki, wkładamy po kolei do sokowirówki i mieszamy. Podawać z plasterkiem limonki i kilkoma listkami świeżej mięty.

  • Reply
    U Rudej na Talerzu
    5 sierpnia, 2016 at 5:41 pm

    Pyszny przepis – muszę go wypróbować :) Ja mam dwa ulubione koktajle. Pierwszy, nazwałam go „Krwawa Mary dla ciężarnych” to sok wyciśnięty z 2 buraków,2 jabłek i garści truskawek. A drugi to mój „dający kopa koktajl” :
    Zblendować:
    2 banany
    1 kiwi
    garść mrożonych malin
    1 łyżkę nasion chia
    1 łyżkę spiruliny
    0,5 szkl. wody

  • Reply
    violetta 94
    6 sierpnia, 2016 at 2:00 pm

    Mój przepis na zdrowy i odżywczy koktail ☺ warto wypić go na śniadanie, ponieważ ma działanie oczyszczające. Dodatkowo orzeźwia i zapobiega puchnięciu, ponieważ znajduje się w nim ogórek, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu. A przy tym jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny ☺
    Przepis:
    – 1 ogórek zielony,
    – 2 łodygi selera naciowego,
    – 1/2 cytryny,
    – 1 jabłko,
    – parę listków natki pietruszki ☺
    Wszystko do sokowirówki ☺ Jak widać, przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne i dość tanie, szczególnie o tej porze roku ☺ Rano jak nie mam pomysłu na śniadanie lub czuję się ociężała to pije taki oto koktajl ☺

  • Reply
    Magdalena
    6 sierpnia, 2016 at 7:19 pm

    Witam,
    ja uwielbiam zieleń, także w szklaneczkach. Więc polecam mój ulubiony koktajl (smoothie):
    Potrzebujemy (na 1 porcję): 1 łodyga selera naciowego, 3 mandarynki, 1 soczyste jabłko, 4 liście roszponki (całe, nie pojedyncze listki) oraz około pół szklanki wody mineralnej
    Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy np. w kostkę, wrzucamy do misy blendera z nozami. Następnie dodajemy liście roszponki, pociętą w małe kawałki łodygę selera naciowego oraz sok wyciśnięty z 3 mandarynek (polecam dodać również trochę miąższu np. 1 mandarynki). Na koniec dolewamy wodę. Miksujemy, w razie konieczności dolewamy resztę wody. Smak i zdrowie zamknięte w jednej szklance :)

    Pozdrawiam serdecznie :D

  • Reply
    Adrian
    7 sierpnia, 2016 at 8:23 am

    Witam.
    Przepis na łatwy ale nie zwykle pyszny koktajl waniliowy.
    Składniki:
    – Jajo
    – łyżeczka cukru
    – szczypta soli
    – szczypta cukru waniliowego
    – 2/3 szklanki mleka
    – szczypta utartej gałki muszkatołowej
    Ubić w mikserze jajo, cukier i sól. Przelać do szklanki, uzupełnić zimnym mlekiem, wymieszać i przed podaniem posypać gałką muszkatołową.
    Są to proporcje na 1 szklankę koktajlową. Smacznego!

  • Reply
    AnnaK
    8 sierpnia, 2016 at 8:02 am

    Mój koktajl jest łatwy i szybki w przygotowaniu, idealny na drugie śniadanie, jest bardzo pożywny, więc można nim tez śmiało zastąpić któryś z posiłków, ja przeważnie pije go do południa.

    Składniki:
    • ½ średniego świeżego ananasa
    • 1 jabłko
    • ½ szklanki wody
    • ½ banana
    • 2 łyżki płatków owsianych
    • 1 łyżeczka cynamonu

    Zmiksować wszystko na jednolita masę i pić na zdrowie :)

  • Reply
    Saszka
    8 sierpnia, 2016 at 9:10 am

    Klin klinem, dlatego z pomarańczową skórką walczę pomarańczami.
    Mogłabym jeść je tonami.
    Dodam do nich kiwi z witaminą C, która pobudza produkcję kolagenu
    i banana, najsmaczniejsze źródło krzemu.
    Jeszcze kilka kropel oleju migdałowego dodam dla kwasów wyrównania
    i piję ze smakiem nie mogąc powstrzymać się od dolewania :)

  • Reply
    Marta Serafin
    8 sierpnia, 2016 at 2:03 pm

    W myśl zasady: „Jesteś tym co jesz”… Zawsze myślałam, że jestem kobietą – gruszką a teraz okazuje się, że jestem kobietą – dynią! Cucurbita pepo to mój ulubiony owoc, o którym do niedawna myślałam, że jest warzywem. Pałaszuję go zarówno na zimno, w roli przystawki, głównego dania a nawet deseru. Dynię cenię za walory smakowe i właściwości prozdrowotne (więcej na Wikipedii). Aha, no i jest legendarnym afrodyzjakiem. Nawet nieśmiałemu (w łóżku?) panu doda animuszu, wigoru i wyobraźni ;)
    A mój konkursowy przepis to koktajl z dyni:
    – 200 g miąższu z dyni,
    – 1 banan,
    – szklanka mleka kokosowego,
    – łyżeczka oleju konopnego,
    – szczypta cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej.

    Miąższ oczyścić z pestek i upiec w piekarniku (15 min w temperaturze 180 stopni). Po wystudzeniu zmiksować na gładką masę z bananem i mlekiem kokosowym. Dodać olej konopny i przyprawić. Przed podaniem schłodzić.
    https://zapodaj.net/29d33f97ee1fc.jpg.html

  • Reply
    Zuzia
    8 sierpnia, 2016 at 3:13 pm

    Witaj!
    Trudno było mi wybrać ten jeden ulubiony :) ale postawiłam na koktajl z selera naciowego z masłem orzechowym :)

    Składniki:

    1 banan
    1 łodyga selera naciowego
    1 łyżka masła orzechowego
    1 łyżeczka miodu
    woda
    Przygotowanie:

    Banana i seler pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do kielicha.
    Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładki koktajl.
    Smacznego!!

    Gorąco pozdrawiam!

  • Reply
    Vi.
    8 sierpnia, 2016 at 8:08 pm

    Mi mocy dodaje koktajl z łososia! Uwielbiam go i jest jednym z moich ulubionych!
    Składniki:
    – 200 g wędzonego łososia,
    – 1 małe, kwaśne jabłko,
    – kilka naci selera naciowego,
    – 2 brzoskwinie,
    – 200 ml jogurtu naturalnego lub greckiego,
    – kilka kropel soku z cytryny,
    – garść siemienia lnianego albo sezamu

    Całość miksuję na gładki krem, w razie potrzeby można dodać więcej jogurtu! Moja dawka szczęścia i mocy do dyspozycji! ;)

    • Reply
      Klaudia
      10 sierpnia, 2016 at 7:23 pm

      Niesamowite połączenie, muszę przetestować!

  • Reply
    Aneta76
    8 sierpnia, 2016 at 9:53 pm

    Moja pierwsza propozycja to rewelacyjne, orzeźwiające, bardzo pożywne, cudnie zielone i mega zdrowe smoothie ze szpinakiem, jabłkiem, bananem i mocno wyczuwalnym i przyjemnie szczypiącym w język imbirem.
    Potrzebujemy:
    – 125 g szpinaku (najlepiej baby)
    – 1 zielone jabłko
    – kawałeczek korzenia imbiru (około 2 cm)
    – 1 banan
    – 1 limonka
    – 500 ml soku jabłkowego
    – 1 – 2 łyżki syropu z agawy

    Szpinak opłukać, włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać obranego i pokrojonego banana, obrany i pokrojony na plasterki imbir, obrane i pokrojone zielone jabłko, wlać sok jabłkowy i sok z limonki. Zmiksować dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)

  • Reply
    Aneta76
    8 sierpnia, 2016 at 9:54 pm

    Moja druga propozycja to niesamowity, również zielony koktajl ze zdrowym awokado, rukwią wodną, bazylią tajską, kolendrą i pestkami dyni.
    Potrzebujemy:
    – 1 awokado
    – 1 banan
    – pół pęczka rukwi wodnej
    – pół pęczka bazylii tajskiej
    – pół pęczka kolendry
    – sok z 1 limonki
    – garść świeżych liści szpinaku
    – szklanka zielonej herbaty
    – pestki dyni

    Do pojemnika stojącego blendera dodać obrane i pokrojone awokado, obranego i pokrojonego banana, umyty szpinak i wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)

    • Reply
      Klaudia
      10 sierpnia, 2016 at 7:24 pm

      Tyle ziół! Moje klimaty :)

  • Reply
    Laura
    8 sierpnia, 2016 at 9:56 pm

    A ja proponuję mój ulubiony jarmużowy koktajl z zieloną pietruszką i cytrusami.
    W upalne dni do koktajlu dodaję kostki lodu, co dodaje mu potrzebnego orzeźwienia.
    Składniki:
    1 szklanka jarmużu
    2 doniczki pietruszki (natka)
    1 grejpfrut
    2 duże pomarańcze
    1 limonka
    1 cytryna
    Jarmuż i natkę pietruszki zmiksować w kielichu stojącego blendera. Dodać soki wyciśnięte z cytrusów i ponownie zblendować. Latem można dodać do koktajlu kostki lodu i całość dokładnie zblendować.

  • Reply
    Klaudia
    9 sierpnia, 2016 at 1:10 pm

    No to będzie z czego wybierać! :) Ehh jest więcej przepisów, które chciałabym nagrodzić niż książek!

  • Reply
    Klaudia
    10 sierpnia, 2016 at 7:37 pm

    Naprawdę było mi ciężko się zdecydować!! Było tyle fantastycznych przepisów, niestety mam tylko trzy książki. Nagrody powędrują do Marty Serafin, Anety76 oraz Sylwi. Wyróżnienie także dla „U Rudej na talerzu” :) Wszystkim Wam bardzo dziękuję za te inspiracje, na pewno przydadzą się nie tylko mi.

  • Napisz co o tym myślisz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.