Skończyły się upały, więc przeskoczyłam od razu z jogurtu z musli na owsianki. Tym razem będzie w wersji wytrawnej – z awokado, suszonymi pomidorami i pysznymi dodatkami. Jeśli Was dziwi owsianka na słono, to przypomnijcie sobie, że przecież wszystkie kasze też tak zjadamy, a wiele się płatki od niej nie różnią;) W każdym razie – najlepiej sami spróbujcie i się przekonajcie ;)
Składniki na 1 porcję:
– ½ szklanki płatków orkiszowych (100ml)
– 200ml wody
– ½ awokado
– 3 suszone pomidory
– 2 rzodkiewki
– 2 łyżki szczypiorku lub koperku
– ½ świeżej papryczki chili
– 1 łyżka prażonego słonecznika
– 2 łyżki startego sera cheddar
– opcjonalnie: 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów lub oliwy
Przygotowanie:
Płatki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i mieszamy z oliwą. Wykładamy do miseczki, mieszamy z pokrojonym awokado, suszonymi pomidorami, rzodkiewkami, chili i szczypiorkiem. Posypujemy serem i słonecznikiem.