Bardzo lubię soki, koktajle, smoothie i wszystko, co jest do nich podobne. Latem nie ma najmniejszego problemu, żeby korzystać z tych dobrodziejstw. Jesienią zazwyczaj przerzucam się na różne soki, jednak problem jest taki, że czasem mam ochotę czymś się rozgrzać, a nie pić jednak dość chłodny napój. I tym sposobem doszłam do gorącego smoothie. Żeby było zdrowo, dodałam do środka kaszę jaglaną. Do tego jabłka i cynamon i mamy zdrowszą wersję szarlotki na gorąco;)
A jakby Wam tego było mało, to możecie ten przepis przerobić na budyń. Wystarczy dodać mniej mleka – zaczęłabym od połowy i ewentualnie w razie potrzeby dolała. Jeśli nigdy nie jedliście takiego nie-torebkowego budyniu, to uwierzcie, że czas najwyższy spróbować. Nawet mój mąż się coraz częściej dopomina o taki budyń, a fakt, że jest on na bazie kaszy jaglanej zupełnie przestał go dziwić, po tym jak pierwszy raz spróbował;) Gdyby Wam coś z tego smoothie bądź budyniu zostało, to możecie dodać pozostałości np. do porannej owsianki. Patrzcie ile zastosowań!;)
Na koniec jeszcze słów kilka o mleku. Dla mnie najlepiej smakuje tu mleko roślinne – z orzechów laskowych, migdałów bądź też sojowe. Ale zwykłe mleko też jak najbardziej się nada. Postarajcie się tylko zmienić nawyki na lepsze i zamiast kartona UHT kupcie sobie pasteryzowane mleko z lodówki – smak i właściwości dużo lepsze.
Składniki na 2 bardzo syte smoothie:
– 0,5kg jabłek
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka masła
– ok. 60ml kaszy jaglanej
– 250-300ml mleka roślinnego lub zwykłego
– 2 łyżeczki cynamonu
-0,5 łyżeczki imbiru
*Można dodać też trochę przyprawy do piernika lub dosłodzić miodem. Do dekoracji użyłam syropu daktylowego i orzechów.
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną (więcej na ten temat przeczytacie tutaj).
2. Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na ósemki. Podsmażamy na maśle z cukrem, cynamonem i imbirem, aż zaczną się rozpadać. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy (do takiej temperatury jaką lubicie – może być na ciepło lub na gorąco).
3. Mleko z jabłkami miksujemy w blenderze wraz z ugotowaną kaszą jaglaną, aż do uzyskania gładkiego koktajlu.