Piekarenka

Domowe rogaliki z makiem

Myślę, że sam tytuł brzmi już na tyle zachęcająco, że chce się zrobić własne rogaliki. Właściwie nie wiem, czemu tak długo ich nie robiłam. W sumie… pewnie gdzieś podświadomie bałam się, że nie wyjdą tak jak powinny, a to przez moje „manualne usztywnienie”, przez które nie jestem zbyt biegła jeśli chodzi o dekoracyjne sprawy ;) Jednak rogale okazały się proste, nawet jak dla mnie, także zachęcam Was gorąco do ich przygotowania. Cudowna, ciepła, domowa atmosfera gotowa natychmiast :) Przynajmniej mi, rogale kojarzą się z wszystkim tym, co dobre – z polską tradycją, porankami z kubkiem mleka, z babciami i domem… Smacznego!:)

Składniki (ok.8 dużych rogali):

– 500g mąki

– 5g suchych drożdży (lub ok. 17g świeżych)

– 25g mleka w proszku (można pominąć, jeśli nie macie)

– 40g masła

– 150g mleka

– 170g wody

– 10g soli

– 5g cukru (1 łyżeczka)

– 1 roztrzepane jajko do posmarowania rogali

– mak do posypania wierzchu (lub inne ziarenka np. sezam, siemię lniane)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść z nich gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 1,5 – 2 godziny (do podwojenia objętości).

2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować tak by powstało duże koło (średnica ok. 30-35cm). Ciasto podzielić na 8 części, następnie każdą z nich zwinąć od szerszego boku do szpica tak by powstał rogalik – końcówkę zawinąć pod spód. Boki rogalika zaokrąglić na kształt księżyca i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastanie na 30 minut.

Wierzcie, że łatwiej zrobić to na podstawie zdjęć niż opisać poszczególne czynności ;) Poniżej obrazkowa instrukcja:)

collage1

 3. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie makiem. Piec w nagrzanym do 220’C przez ok. 15-18 minut.

collage2

Uwagi:

*Jeśli Wasz piekarnik sprawia, że rogaliki za szybko się rumienią, to można zmniejszyć temp. do 200’C. 

** Dodatek pary w piekarniku sprawi, że rogaliki ładniej się zarumienią i będą miały lepsze warunki do wyrastania. Dlatego można wrzucić na dno kilka kostek lodu podczas wkładania rogalików do piekarnika (lub –  jeśli ją macie – użyć funkcji pary przez pierwsze 3 minuty pieczenia).

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    gin
    Marzec 17, 2015 at 10:46 pm

    Ależ cudownie pękate, prześliczne Ci wyszły :)

    • Reply
      Klaudia
      Marzec 18, 2015 at 9:31 pm

      Dziękuję, sama się nie spodziewałam, że umiem je tak ładnie zrobić;)

  • Reply
    Kasia Anna Wrońska
    Marzec 18, 2015 at 1:44 pm

    Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.

  • Napisz co o tym myślisz