Śniadania

Orkiszowy habermus z malinami

płatki orkiszowe z malinami

Pamiętacie przepis na klasyczny orkiszowy habermus śniadaniowy? To propozycja na bardzo zdrowe i pożywne śniadanie według diety św. Hildegardy. Możecie je przygotować ze zwykłych płatków orkiszowych, które teraz są już w większości sklepów. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję letnią, delikatnie zmodyfikowaną, ale wierzcie mi, że dodatek malin i płatków róż naprawdę zmienia wszystko.

owsianka

Składniki na 1 porcję:

– 80 ml orkiszu (habermusu lub płatków orkiszowych)

– ok. 160ml wody

– szczypta galgantu (można pominąć lub dodać imbir w proszku)

– szczypta kurkumy

– 1/2 jabłka pokrojonego w grubą kostkę

– garść malin

– 1/2 łyżeczki suszonych płatków róż

– kilka migdałów

– miód do smaku

Przygotowanie:

Orkisz zalewamy wodą i gotujemy wraz z przyprawami ok. 5 minut. Następnie dodajemy jabłka i gotujemy, aż płatki i owoce zmiękną, w razie potrzeby dolewając więcej wody.

Podajemy na gorąco z posiekanymi migdałami, malinami i miodem.

owsianka z malinami

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    U Rudej na Talerzu
    Lipiec 26, 2016 at 4:18 pm

    Prezentuje się fenomenalnie i chętnie bym taki zjadła na śniadanie :)

  • Reply
    marcelina
    Lipiec 28, 2016 at 12:42 pm

    Ciekawy przepis! Często dorzucam do swojego śniadania świeże owoce, a i chętnie taką wersją bym zaczęła dzień :)

  • Napisz co o tym myślisz