Ciasta

Rabarbarowe ciasto drożdżowe z kruszonką

Na stole sobie stało i pachniało, zazwyczaj w leniwą dla mnie, ciepłą, letnią niedzielę. Zrobione przez nią na ‚po obiedzie’ i dopiero ‚jak ostygnie’.

Jako dzieci zawsze mówiliśmy o niej ‚Babcia pra’, bo prababcie miały inne dzieci, a nasza przecież nie była taka jak inne:) I kiedy myślę o niej to zawsze pamiętam ten zapach zwyczajnego drożdżowego. Pamiętam jak lubiała sobie siedzieć w kwiaciastym, babcinym fartuszku przed domem.I kiedy myślę o tym jak cała rodzina się wówczas do nas zjeżdżała, to to ciasto drożdżowe jakoś zawsze jest elementem tych wspomnień:) Więc dziś będzie na domowo, tradycyjnie.

I z kruszonką oczywiście:)

Składniki:

-500g mąki

-100g cukru

– 2 żółtka

-1 jajko

– 100g masła

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 25g drożdży

– 200 ml lekko podgrzanego mleka

– ok. 350g rabarbaru + 2 łyżki cukru

– ew. dodatkowo: 100g jabłek, śliwek (waga po obraniu i pozbyciu się pestek)

Kruszonka:

-150 g masła

-60 g mąki

– 35g cukru

Przygotowanie:

1) Mleko lekko podgrzać, tyle tylko by nie było całkiem zimne. 50 ml wymieszać z drożdżami i 2 łyżkami cukru. Odstawić na 15 min.

2) Mąkę przesiać, dodać kawałki masła, resztę cukru, mleka, jajka oraz zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiać ok. 10-15 min. Powinno być pulchne, napowietrzone i z łatwością odchodzić od ręki.

3) Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej wyrobione ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1,5 – 2 godz. Ja użyłam foremki o wymiarach 26cm x 30cm, gdyż wolę niższe ciasto :)

4) Rabarbar pokroić na małe kawałki i wraz z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką wody podgrzewać, aż lekko zmięknie. Odstawić do ostudzenia.

5) Przgotować kruszonkę – wymieszać w rękach wszystkie składniki, aż powstaną małe grudki i schować do lodówki.

6) Na wyrośnięte ciasto delikatnie wyłożyć odsączone owoce i posypać kruszonką.

7) Wstawić ciasto do nagrzanego do 180’C piekarnika  i piec przez ok. 40-50 min.

IMG_7052

IMG_7066

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Olcik
    Maj 30, 2013 at 4:55 pm

    :)
    mm.. już czuję jego zapach
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do rabarbarowej akcji:)

  • Napisz co o tym myślisz