Obiad

Roladki z kurczaka z włoskim aromatem

Ostatnio obiecałam, że będzie po włosku, no i jest!:) Nieskomplikowane, a jednak bardzo efektowne danie z kurczaka. Jeśli dodamy do tego ziemniaczki lub risotto oraz szpinak to będzie to niewątpliwie bezkonkurencyjna propozycja na prawdziwie rodzinny obiad:)

A może ktoś zechce wykorzystać roladki z kurczaka na świąteczny obiad? Polecam! 

Składniki:

3 pojedyncze duże piersi z kurczaka (po ok. 180g)

50 gsera pleśniowego

100 gmozarelli

3 plastry sera żółtego Cheddar

3 duże suszone pomidory

6 plastrów szynki parmeńskiej*

Oregano, bazylia, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Z piersi kurczaka usunąć kostki i włókna, naciąć delikatnie wzdłuż tak, aby powstały kieszonki, które będą napełniane farszem. Obsypać obficie ziołami oraz przyprawić pieprzem i odrobiną soli z każdej strony. Na każdej piersi ułożyć po plastrze sera żółtego. Dodać pokrojone suszone pomidory oraz rozdrobniony ser pleśniowy i mozarellę, tak aby na każdej piersi znajdowała się mniej więcej taka sama ilość składników. Następnie przykryć mięso oraz farsz częścią piersi powstałej z nacięcia i dokładnie złączyć. Każdą roladkę należy owinąć bardzo dokładnie w 2 plastry szynki parmeńskiej.

Blaszkę nasmarować oliwą i ułożyć na niej roladki. Włożyć do rozgrzanego do 200’C piekarnika na ok. 25 – 30 min.

* Można zastąpić cienkimi plastrami wędzonego boczku

You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz co o tym myślisz