Napoje

Rozgrzewające jaglane smoothie jabłkowe

Bardzo lubię soki, koktajle, smoothie i wszystko, co jest do nich podobne. Latem nie ma najmniejszego problemu, żeby korzystać z tych dobrodziejstw. Jesienią zazwyczaj przerzucam się na różne soki, jednak problem jest taki, że czasem mam ochotę czymś się rozgrzać, a nie pić jednak dość chłodny napój. I tym sposobem doszłam do gorącego smoothie. Żeby było zdrowo, dodałam do środka kaszę jaglaną. Do tego jabłka i cynamon i mamy zdrowszą wersję szarlotki na gorąco;)

A jakby Wam tego było mało, to możecie ten przepis przerobić na budyń. Wystarczy dodać mniej mleka – zaczęłabym od połowy i ewentualnie w razie potrzeby dolała. Jeśli nigdy nie jedliście takiego nie-torebkowego budyniu, to uwierzcie, że czas najwyższy spróbować. Nawet mój mąż się coraz częściej dopomina o taki budyń, a fakt, że jest on na bazie kaszy jaglanej zupełnie przestał go dziwić, po tym jak pierwszy raz spróbował;) Gdyby Wam coś z tego smoothie bądź budyniu zostało, to możecie dodać pozostałości np. do porannej owsianki. Patrzcie ile zastosowań!;)

Na koniec jeszcze słów kilka o mleku. Dla mnie najlepiej smakuje tu mleko roślinne – z orzechów laskowych, migdałów bądź też sojowe. Ale zwykłe mleko też jak najbardziej się nada. Postarajcie się tylko zmienić nawyki na lepsze i zamiast kartona UHT kupcie sobie pasteryzowane mleko z lodówki – smak i właściwości dużo lepsze.

IMG_3727n

Składniki na 2 bardzo syte smoothie:

– 0,5kg jabłek

– 1 łyżka cukru

– 1 łyżka masła

– ok. 60ml kaszy jaglanej

– 250-300ml mleka roślinnego lub zwykłego

– 2 łyżeczki cynamonu

-0,5 łyżeczki imbiru

*Można dodać też trochę przyprawy do piernika lub dosłodzić miodem. Do dekoracji użyłam syropu daktylowego i orzechów.

Przygotowanie:

1. Gotujemy kaszę jaglaną (więcej na ten temat przeczytacie tutaj).

2. Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na ósemki. Podsmażamy na maśle z cukrem, cynamonem i imbirem, aż zaczną się rozpadać. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy (do takiej temperatury jaką lubicie – może być na ciepło lub na gorąco).

3. Mleko z jabłkami miksujemy w blenderze wraz z ugotowaną kaszą jaglaną, aż do uzyskania gładkiego koktajlu.

IMG_3737

Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Niebieski kubek z kawą
    Listopad 29, 2015 at 10:07 pm

    Fajny pomysł, a właśnie dzisiaj kupiłam kaszę jaglaną. Co do mleka roślinnego to mi najbardziej smakuje jaglanka na mleku sojowym ( domowej roboty ), ale na zwykłym mleku też jest dobra:)
    Pozdrawiam

  • Reply
    Mama-to-wie.pl
    Listopad 30, 2015 at 11:30 am

    Prezentuje się smakowicie. Nabrałam chęci na zrobienie. Póki co nikt nie daje się namówić na jaglankę, bo wciąż czuć ten charakterystyczny posmak. Zapraszamy do nas http://www.mama-to-wie.pl,

    • Reply
      Klaudia
      Listopad 30, 2015 at 11:38 am

      Właśnie warto popróbować kasze jaglane różnych producentów, bo można znaleźć naprawdę dobre kasze jaglane bez posmaku, którego ludzie nie lubią;) Pozdrawiam:)

    Napisz co o tym myślisz