Ciasta

Słodkie babeczki

Ten wpis będzie dotyczył wypieku słodkich, małych babeczek. Uwielbiam je, ponieważ po pierwsze świetnie prezentują się na stole, po drugie mogę je wypełniać i dekorować w zależności od fantazji, a po trzecie są przepyszne!

Idealne do kawy, na deser czy dla niespodziewanych gości, ponieważ foremki można wylepić ciastem już wcześniej i zamrozić. A potem tylko szybko do piekarnika i gotowe! 

Ciasto:

2 szklanki mąki tortowej (typ 450*)

½ szklanki cukru pudru

100g masła

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

Masa kajmakowa**:

1 gotowa puszka masy kajmakowej (zwana krówką)

1 opakowanie orzeszków solonych

Masa mascarpone:

250 g serka mascarpone

250ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

Owoce do dekoracji

Śmietankę ubić, dodać cukru pudru i delikatnie wymieszać łyżką z serkiem mascarpone.

Ciasto:

Masło siekamy  z przesianą mąką na drobne kawałki. Dodajemy resztę składników, po czym szybko i sprawnie zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa.

Zamiast cukru waniliowego można dodać miąższ z laski wanilii albo, jeśli uda wam się znaleźć, to cukier migdałowy lub cynamonowy :)
Babeczki bardzo ładnie wówczas pachną i smakują też trochę inaczej:) Ogólnie zachęcam do eksperymentowania ze smakami cukrów lub też z aromatami :)

Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki lub jeśli spieszycie się, tak jak ja zazwyczaj, to do zamrażarki na 15 min**

Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko*** i wycinamy szklanką kółka, którymi następnie wylepiamy nasmarowane olejem foremki do babeczek. Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem, dzięki czemu unikniemy później wybrzuszeń.

Ja piekłam moje babeczki przez 20 minut w temp. 190’C ale czas pieczenia może się nieznacznie zmienić w zależności od piekarnika jaki posiadacie. Należy więc wyjąć babeczki kiedy będą już lekko zrumienione.

Ostygnięte babeczki wypełniamy masą kajmakową i posypujemy słonymi orzeszkami lub masą mascarpone i dekorujemy wówczas ulubionymi owocami (polecam kandyzowane wiśnie w syropie).

Ciekawostki:

* Typ mąki określa ile popiołu (w gramach) znajduje się w 100kg mąki. Do ciast kruchych używam zazwyczaj typu 450 lub 500, ponieważ ciasto jest wtedy delikatniejsze.

** Można samemu przygotować masę kajmakową np. wg tego przepisu.

*** Można pominąć wałkowanie i od razu wylepiać foremki ciastem.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Patrycja
    Styczeń 18, 2016 at 3:26 pm

    Super, na święta zeszły pierwsze:)

  • Napisz co o tym myślisz