Makarony

Szparagi, cukinia, gorgonzola i pasta gotowa!

Po poprzednim obiedzie zostało mi trochę resztek, a że staram się robić wszystko, by jednak nie marnować jedzenia, to postanowiłam jakoś szybko i prosto spożytkować szparagi i sos, z poprzedniego przepisu :) Szparagi są dostępne przez dość krótki okres czasu, więc myślę, że przyda się przepis na inną ich odsłonę:) Ponadto są bogate w kwas foliowy, więc przepis dedykuję wszystkim paniom w ciąży, a w szczególności …  ;) Mam nadzieję, że „w szczególności” sama się domyśli, że to dla niej ;)

Więcej na temat „dlaczego jeść szparagi w ciąży” znajdziecie tutaj :)

P.S. Jadłam w pośpiechu, więc zdjęcie jest tylko „przed” – czyli wersja przygotowana dla męża do późniejszego zmontowania:)

Składniki na 2 porcje:

– makaron (użyłam tagliatelle)

– 1/2 pęczka ugotowanych szparagów

– 1 mała cukinia

– 1 duży ząbek czosnku

– 2 łyżki oliwy

– opcjonalnie: 1 pomidor (akurat był „na zbyciu”)

Sos:

– 40g gorgonzoli

– 50 ml śmietanki 30%

– odrobina gałki muszkatołowej

– świeżo mielony pieprz, sól morska

Przygotowanie:

1. Wstawić makaron do gotowania.

2. W małym garnuszku podgrzać śmietankę, dodać gorgonzolę i doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą.

3. Rozgrzać oliwę na patelni, następnie dodać pokrojoną na grubsze półplasterki cukinię oraz posiekany czosnek. Lekko przyrumienić.

4. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki z dołu i gotować na parze ok. 5 minut pod przykryciem.

5. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron, wymieszać z sosem z gorgonzoli oraz dodać szparagi, przyprawić do smaku.

6. Można na wierzchu ułożyć kawałki pomidora.

Gotowe!:)


You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Patison w kuchni
    Maj 11, 2013 at 6:03 pm

    Dzięki za udział w akcji maj z cukinią!

  • Napisz co o tym myślisz