Piekarenka

Obiady

Podróże

Desery bez pieczenia

Małe pączusie

Jutro Tłusty Czwartek, więc już wczoraj postanowiłam wypróbować przepis na jakieś szybkie pączki, bo na inne czasu mi braknie;)

Postawiłam na malutkie serowe pączusie, na które przepis znalazłam u Basi Ritz, na jej blogu „kulinarna mekka”. Wybrałam go, bo po zmiksowaniu wszystkich składników można od razu przejść do smażenia, nie trzeba czekać na wyrastanie. Pączki najlepsze oczywiście jeszcze na ciepło, posypane zupełnie standardowo cukrem pudrem. Na drugi dzień też są dobre, ale to już nie to, co na świeżo ;) Moje nie wyglądają jak idealne kuleczki tak jak u Basi, ale może kiedyś mi się uda :) Przeczytaj całość

Śniadania

Co dziś na śniadanie?

Co dziś na śniadanie? Takie pytanie najczęściej zadaję sobie w weekend. W ciągu tygodnia zazwyczaj pakuję (albo i nie) pospiesznie jakąś kanapkę do torby i biegnę do pracy. Bardzo rzadko się zdarza, że uda mi się zjeść rano przed wyjściem śniadanie w domu. Kawa? Owszem musi być, choćby się waliło i paliło. No ale staram się to jakoś zmieniać, choć przyznam szczerze – ciężko mi to idzie;)

Przeczytaj całość

Makarony

Pozytywny makaron

Wracałam z pracy do domu. Ciemno i plucha na dworze. Weszłam do sklepu, żeby zrobić szybkie zakupy. Gdzieś po drodze patrzyły się na mnie uporczywie pomidorki koktajlowe, wrzuciłam je do koszyka ciesząc się z marnej namiastki lata, którego brak silnie odczuwam. Wróciłam do domu, otworzyłam lodówkę i stwierdziłam, że kilka produktów ewidentnie potrzebuje być szybko zużytych. Biała część pora, bo liście wylądowały w zupie. Otwarta śmietanka. Resztka szpinaku w zamrażarce. I mój ulubiony niebieski ser pleśniowy. Efekt? Szybkie i bardzo pozytywne danie. Wszystkie obiady, które są kolorowe, zawsze nazywam pozytywnymi :) Już tak mam. Szukam radości wszędzie, gdzie się tylko da ją znaleźć :)

Przeczytaj całość

Spiżarka

Domowy likier kawowy

Bardzo prosty i szybki przepis na domowy likier kawowy. Myślę, że znajdzie szczególnie wiele wielbicielek ;) Buteleczka takiego likieru jest fajnym pomysłem na prezent. Ostatnio tak za mną chodził ten smak, że musiałam go zrobić w domu :) 3 minuty i gotowe:)

Przeczytaj całość

Obiad

Francuskie naleśniki

Zastanawiałam się czy powinnam na blogu dodawać również takie bardzo podstawowe przepisy. Doszłam do wniosku, że tak. To właśnie te bazowe przepisy zazwyczaj tworzą naszą codzienność, więc dobrze mieć je jednak dopracowane:)

Naleśniki niby każdy zrobi od ręki, raz lepsze, raz gorsze. Zazwyczaj „na oko”. Odkąd znalazłam ten przepis u Julii Child, stwierdziłam, że nie warto jednak robić ich na chybił trafił. Proporcje Julii są, jak dla mnie, idealne – naleśniki są bardzo elastyczne, delikatne i zawsze wychodzą takie jak powinny;) Nadają się zarówno do jedzenia na słono, jak i na słodko. Czyli dzisiaj naleśniki po francusku :) Przeczytaj całość

Ciasta

Torta della Nonna, czyli ciasto Babci

Wczoraj był Dzień Babci, dziś Dzień Dziadka. Przy tej okazji przypomniało mi się ciasto, które ostatnio robiłam :) Przepis pochodzi z książki White Plate – Słodkie, z którą się ostatnio nie rozstaje:) Szkoda, że nie mogłam upiec tego ciasta dla żadnej z babć w tym dniu, niestety duże kilometry nas od siebie dzielą. Jak wiadomo zazwyczaj jest tak, że to Babcie przygotowują dla wnuków pyszności :) Ja też mam swoje ulubione dania – babcinego bigosu czy gołąbków nic nie pobije. Ale jak tylko nadarzy się sposobność, to przygotuję to włoskie ciasto właśnie dla Babci. Żeby było trochę na odwrót :) Torcik jest bardzo kruchy, a w środku skrywa pyszny, domowy, cytrusowy budyń. Polecam!

Przeczytaj całość