Ciasta

Krucha tarta z kremem pomarańczowym i owocami

Są tacy ludzie, o których często słyszymy i mimo, że nie zdążyliśmy ich jeszcze poznać, to darzymy ich wielką sympatią. Może wynika to z tego, kto nam opowiada o swoich przyjaciołach, może z naszych pozytywnych wyobrażeniach o ludziach, szczerze mówiąc, do końca tego nie wiem. Jednak z pewnością się to sprawdza. Od ostatnich chyba dwóch lat dość często słyszałam o koledze mojego męża. Mąż przynosił czasem zapytania o jakieś potrawy lub sprzęty kuchenne, więc już chyba sam ten fakt spowodował, że gdzieś podświadomie lubiłam tego kolegę, a potem również jego dziewczynę, gdy tylko o niej usłyszałam;)

Po długim czasie udało nam się w końcu wszystkim razem spotkać. No i tutaj niespodzianka. Myślałam, że są to pozytywni ludzie, ale… Nie myślałam, że aż tak bardzo!:)  Nie wiem jak to wygląda z drugiej strony, gdy się idzie do kucharenki na obiad z wielkimi wyobrażeniami, a tu same katastrofy kulinarne!;) Prąd wyłączony w trakcie pieczenia chleba, który mimo wszystko się jednak udał;) Krem do tarty za krótko podgrzewany, pokazowo się rozlał po jej rozkrojeniu – dodam iż krem ten przygotowuję od lat ponad 10 i takiej wtopy jeszcze nie zrobiłam;) I do tego ciasto drożdżowe, które wylało się trochę z foremki, zadymiło piekarnik i pokazowo zakalcowo opadło po sprawdzaniu mojego męża, jak wygląda piekące się ciasto (hmm, to drzwiczek od piekarnika nie wolno otwierać podczas pieczenia?). I na to wszystko telefon: już jesteśmy!:) 

Po tym wszystkim to sobie myślę, że koniecznie trzeba ich zaprosić jeszcze raz! No bo przecież takie katastrofy kulinarne zdarzają się bardzo rzadko;) Następnym razem będzie lepiej, obiecuję;)

Składniki:

– Tarta przygotowana według tego przepisu

– Krem przygotowany według tego przepisu (polecam jego pierwszą wersję do tej tarty)

– Skórka starta z jednego pomarańcza

– Sezonowe owoce do przyozdobienia: truskawki, maliny, jagody, jeżyny, porzeczki, czereśnie, wiśnie, … :)

Przygotowanie:

1. Tartę nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i na wierzch wysypujemy groch lub fasolę. Pieczemy ją w ten sposób w nagrzanym do 180’C piekarniku przez 20 minut, po czym usuwamy groch lub fasolę oraz folię i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut – tarta powinna być złocista. Jeszcze gorąca tarta będzie dość miękka, ale podczas stygnięcia stwardnieje i będzie krucha. Ostudzić.

2. Krem cukierniczy wymieszać ze startą skórką z pomarańcza.

3. Na ostudzoną tartę wyłożyć krem. Na wierzchu poukładać owoce i schować do lodówki:)

Jeśli wolicie zamiast dużej tarty małe tartaletki to polecam Wam przepis z zeszłego roku na babeczki:

http://kucharenka.pl/babeczki-z-kremem-i-owocami/

Smacznego Dnia Dziecka!:)

IMG_0102

Balkonowe poziomki też można dodać do tarty;)

(Visited 102 times, 1 visits today)

You Might Also Like