Poradnik

Jak zorganizować Święta? Świąteczne gotowanie na raty. Wigilijne menu.

O świątecznej organizacji w ujęciu ogólnym już było, więc teraz zastanawiałam się jak w ogóle podejść do tematu świątecznej organizacji gotowania. Bo przecież w każdym domu je się niby podobnie na Wigilię, ale jednak potrawy różnią się od siebie, jest ich więcej lub mniej. To samo tyczy się ciast. I tak myśląc o tym postanowiłam, że przedstawię Wam moją własną wersję, którą możecie sobie dostosowywać do Waszych zwyczajów i tradycji. I przy tym wszystkim chcę, żeby ta opcja była dość minimalistyczna, bo jak się chce to i tak się więcej nagotuje, ale warto tak to przemyśleć, żeby potem nie zmarnowało nam się jedzenie i czas włożony w jego przygotowanie. No i żeby zostały nam siły na cieszenie się Świętami, bo gotowanie to tutaj tylko dodatek, prawda? ;)

Mówi się, że na Wigilię szykuje się dwanaście potraw, ale już ich liczenie bywa bardzo kreatywne. I tak w zależności od tego, co nam bardziej pasuje opłatek i chleb wliczamy w ich skład bądź też nie. Stwierdziłam, że pominę ich udział w świątecznym menu, ale jeśli chcecie to sobie je wliczcie, jak Wam wygodniej ;)

A, i jeszcze jedna kwestia, to że nasza polska Wigilia jest bezmięsna to dla wegetarian na pewno ulga, ale zastanawiałam się, co z osobami, które nie jedzą ryb. Hmm… Doedukowałam się, że zamiast ryb można sobie pokombinować z tofu, także póki co tylko rzucam luźną myśl, dla tych którzy chcieliby je czymś zastąpić ;)

MOJA PROPOZYCJA WIGILIJNEGO MENU:

1. Barszcz z uszkami lub zupa grzybowa

2. Karp smażony 

3. i 4. Śledzie na dwa sposoby (np. w śmietanie lub korzenne)

5. Ryba po grecku

6. Pierogi z kapustą i grzybami, sama kapusta z grzybami lub krokiety z kapustą

7. Karp w galarecie lub sałatka jarzynowa

8. Kutia, makowiki lub kluski z makiem

9. Makowiec

10. Piernik (szybki lub tradycyjny staropolski)

11. Sernik lub miodownik

12. Kompot z suszu

NIESPODZIANKA! Przygotowałam dla Was czyste karty, na których możecie stworzyć własne wigilijne menu :)  Do pobrania tutaj: Wigilijne menu 1Wigilijne menu 2

APPETIZER (1)

Zanim przejdę do tego jak możemy sobie rozłożyć w czasie świąteczne gotowanie, to jeszcze jedna ważna kwestia. Nie wiem jak u Was w domach, ale u mnie nigdy nie robiło się specjalnie osobnego obiadu w dzień Bożego Narodzenia. Generalnie każdy zajadał się tym, co zostało po Wigilii plus do tego były już zrobione gołąbki, bigos i czasem tata wrzucał zamarynowane mięso do piekarnika. I takie coś też Wam polecam. Bo jak człowiek się tyle naprzygotowuje na Wigilię, to w Boże Narodzenie mało komu będzie się chciało myśleć o odpowiedzi na odwieczne pytanie – co na obiad? Darujcie sobie to i przygotujcie się zawczasu ;) No to możemy przejść do organizacji:)

P.S. Jeśli robicie duże, rodzinne Święta to siądźcie sobie wcześniej z rodziną i zaplanujcie menu. Podzielcie się też zadaniami – warto, żeby każdy coś przygotował, wtedy wszyscy będą mniej zmęczeni;)

PRZEDŚWIĄTECZNE GOTOWANIE (1)

CO MOŻEMY ZACZĄĆ ROBIĆ JUŻ OD POCZĄTKU GRUDNIA?

– Można sobie powypiekać małe pierniczki, jeśli lubicie.

– Do ok. 6 grudnia jest też czas na nastawienie piernika staropolskiego, który będzie sobie dojrzewał do Świąt.

– Przygotujcie sobie susz do kompotu, żeby potem za nim nie biegać.

CO MOŻNA JUŻ WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWAĆ I ZAMROZIĆ DO ŚWIĄT?

– Pierogi i uszka albo nawet tylko sam farsz do nich (zawsze to przynajmniej część pracy z głowy).

Barszcz – jeśli macie pojemną zamrażarkę, to możecie go wcześniej ugotować i zamrozić w pojemnikach.

– Warzywa podduszone do ryby po grecku.

– Kapustę z grzybami również można przygotować wcześniej i zamrozić. Ponowne jej odgrzanie na Święta tylko polepszy jej smak.

Makowce mrożą się bardzo dobrze, ale możecie też zamrozić samą masę makową, która przyda się do ciasta, kutii i klusek z makiem.

– Ten szybki piernik też dobrze się zamrozi – bez powideł i polewy, to trzeba zostawić już na same Święta.

– Sernik generalnie też można zamrozić, ale to już zależy od typu, który przygotujecie. Klasyczny, ciężki mrozi się bardzo dobrze, dobrze sprawdzi się na pewno kajmakowo-orzechowy lub malinowy. Nie polecałabym jednak mrozić lekkich i puszystych serników.

Bigos i gołąbki – śmiało można przygotować wcześniej i zamrozić.

To wszystko jak widzicie można sobie ugotować już wcześniej i mieć z głowy. Polecam;)

Dużo tego pisania wyszło, więc siłą rozpędu przygotowałam Wam też szablony przedświątecznego gotowania do ściągnięcia w formacie pdf, dużo bardziej poręczne niż porady w formie posta;) Myślę, że się przyda – można wydrukować lub zapisać na telefonie. Dostępne są dwa pliki: z moimi pomysłami i czysty, który możecie zapisać swoimi:) Korzystajcie!:)

PRZEDŚWIĄTECZNE GOTOWANIE PRZEDŚWIĄTECZNE GOTOWANIE (2)

A dla tych, którzy nie zdążą sobie niczego pomrozić też będę miała specjalny terminarz, co i kiedy gotować już na same Święta, także obserwujcie co się dzieje na blogu ;)

P.S. Jeśli podobał Wam się wpis, to będzie mi miło, gdy skorzystacie z banerka poniżej – jeśli korzystacie z ceneo dzięki kucharence, to trafia do mnie drobna prowizja:)

(Visited 11 930 times, 1 visits today)

You Might Also Like