Piekarenka

Obiady

Podróże

Przekąski

Kruszonka z kaszanki wraz z ziemniakami i purée jabłkowym

IMG_7109

Kolejny przepis z „Małej paryskiej kuchni” Rachel Khoo. Należy go traktować bardziej jako przystawkę niż danie główne, przynajmniej ja tak sądzę, gdyż po słodyczy jabłek czułam wciąż lekki niedosyt słonych smaków, którymi się zwykle najadam;) Ten przepis, jak słusznie zauważa Rachel, jest dobry dla osób, które czują strach przed kaszanką. Bo dla tych, którzy są jej stałymi fanami, może być jej w tym daniu troszkę za mało;) W każdym razie: danie smaczne, inne, lekko zaskakujące – czyli w sam raz na początek uczty dla mięsożernych gości. Przeczytaj całość

Ciasta

Paryskie brioszki z kajmakiem i jabłkami

To ciekawe, jak często tworzymy sobie pewne obrazy o ludziach w głowie. Uśmiecham się sama do siebie, gdy myślę jak wiele osób mówiło mi, że muszę mieć dużo czasu, żeby TYLE gotować, no i do tego jeszcze blog, studia, praca… A jeśli już w najgorszym wypadku mam tyle tego czasu wolnego, co mój rozmówca, to po prostu dysponuję jakimś nadprzyrodzonym talentem organizacyjnym albo wspaniałą kuchnią, która aż się prosi o gotowanie;) Koniec z mitami:)

Przeczytaj całość

Zupy

Krem z kalafiora

IMG_7156

Czasem mijając osiedlowy warzywniak, jakiś produkt mocno się do mnie uśmiecha ;) Tym razem to był kalafior :D Więc postanowiłam go przygarnąć i zrobić kremową, rozgrzewającą zupę – w sam raz na tegoroczne lato;) Przeczytaj całość

Napoje

Ogórkowo-limonkowe orzeźwienie

W Krakowie powoli zaczyna się robić gorąco, dlatego też dziś chciałabym Wam przedstawić dość ciekawy sposób na wykorzystanie ogórków – coś a’la lemoniada ogórkowo-limonkowa:)

Wszystkim nieprzekonanym do ogórków w tej postaci naprawdę polecam przetestowanie przepisu – nie zajmuje wiele czasu, a może mile zaskoczyć :) Dla mnie w każdym razie jest nieziemsko orzeźwiające i dlatego chciałabym podzielić się z Wami tą inspiracją. Przeczytaj całość

Ciasta

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i czereśniami

Uwielbiam poranki, kiedy to mając jeszcze chwilę czasu przed wyjściem do pracy włączę sobie The Piano Guys i słuchając ich pięknej muzyki przeglądam ulubione książki kucharskie, ot tak, dla relaksu lub po prostu szukając pomysłu na obiad:)

Muzyka jest nieodłącznym elementem mnie, kiedyś grając wyrażałam swój podziw dla świata, teraz słucham podziwu innych osób, które to robią:) Przeczytaj całość

Tarty wytrawne

Tarta ze szpinakiem, szparagami i chili

IMG_7122

Ta tarta przebiła moje najśmielsze oczekiwania. Powstała trochę przez przypadek, z tego co zostało mi po wczorajszej wyprawie na rynek. No i poza tym jest wyrazem mojego małego egoizmu, przejawiającego się tym, by zrobić tartę z takim nadzieniem, jakie sobie akurat zamarzę;) Wszystkie składniki nadzienia według mnie są absolutnie niezbędne, wspaniały aromat gałki muszkatołowej oraz ostrość i kontrast jaki daje świeża papryczka chili są niesamowite w połączeniu ze szparagi i szpinakiem podsmażonym wcześniej z czosnkiem. A do tego jeszcze feta rozpływająca się w ustach:) Przeczytaj całość