Piekarenka

Obiady

Podróże

Makarony

Romantyczne tagliatelle

Chciałabym Wam zaproponować idealne danie dla dwojga. Te mięsne kuleczki zawsze kojarzyły mi się z romantyczną kolacją w bajce „Zakochany kundel” i może stąd ten sentyment :)

Jeżeli chcecie, aby to danie było absolutnie zniewalające, to zadbajcie bardzo mocno o jakość składników. Wybierzcie dobrą passatę z pomidorów, kupcie polski czosnek (chiński ma zupełnie inny smak i czasem może zepsuć potrawę), skorzystajcie ze świeżej bazylii i zetrzyjcie na tarce kawałek parmezanu. Efekt? Wspaniała, aromatyczna kolacja. Jeśli chodzi o mięso mielone – osobiście preferuję pół na pół: wołowe z indyczym, ale to już zależy od tego, co kto lubi:) Przeczytaj całość

Ciasta

Szarlotka

Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Kojarzy mi się z wszystkim tym, co dobre; z ciepłym domem, rodziną i przyjaciółmi:)

Gdy ostatnio ją zrobiłam, to przyjaciele pojawili się w mgnieniu oka, więc moja teoria się potwierdza:) A jabłka też dostaliśmy od przyjaciół (prosto z sadu, za co dziękuję!).

Jak dla mnie, to ciasto jest idealne na każdą okazję, bo jest genialne w swojej prostocie :) Przeczytaj całość

Sałatki

Sałatka gyros

Zdaję sobie sprawę z tego, że niektórzy uważają tę sałatkę za oczywistość. Ale gdy pomyślałam o osobach, które jeszcze nigdy nie miały okazji spróbować gyrosa, to stwierdziłam, że ten przepis koniecznie musi pojawić się na blogu. Dlatego, że po pierwsze gyros jest doskonały na każdą okazję – na imprezy ze znajomymi, na spotkania rodzinne i po prostu na dzień, w którym najdzie nas na niego  ochota:)  Po drugie, (myślę, że śmiało mogę to powiedzieć) jest to jedna z zapewne niewielu sałatek, za którą przepadają także mężczyźni. Kurczak robi swoje!

Przeczytaj całość

Ciasta

Słodkie babeczki

Ten wpis będzie dotyczył wypieku słodkich, małych babeczek. Uwielbiam je, ponieważ po pierwsze świetnie prezentują się na stole, po drugie mogę je wypełniać i dekorować w zależności od fantazji, a po trzecie są przepyszne!

Idealne do kawy, na deser czy dla niespodziewanych gości, ponieważ foremki można wylepić ciastem już wcześniej i zamrozić. A potem tylko szybko do piekarnika i gotowe!  Przeczytaj całość