Śniadania

Co do chleba? Moja lista ulubionych dodatków

Jesień to dla mnie czas owsianek i powrotu do chleba. W cieplejsze dni na śniadanie wystarczy mi jogurt z owocami lub warzywa z oliwą. Ale na zewnątrz zrobiło się chłodniej i pajda chleba z czymś dobrym na wierzchu, w towarzystwie gorącej herbaty zawsze działa na mnie kojąco. Macie czasem tak, że nie możecie już patrzeć na ser i szynkę na Waszej kanapce? U mnie regularnie się to zdarzało, póki nie odkryłam wszelkiego rodzaju past kanapkowych i warzywnych dodatków do kanapek (i nie mówię tylko o pomidorach i ogórkach). W tym wpisie chciałam zebrać kilka pomysłów na to, co do chleba może Wam się przydać. Jeśli macie jakieś swoje ulubione kanapkowe patenty, to dopiszcie je proszę w komentarzach. Chętnie wypróbuję coś nowego, bo znów wróciłam do pieczenia chleba.

No dobra, wróciłam od wczoraj dopiero, bo dostałam od przemiłej sąsiadki z osiedla zakwas, więc nie musiałam sama go hodować od nowa. Zresztą zakwas, który ma już swoją własną historię zapowiada się dużo ciekawiej. No to teraz czas na garść pomysłów!

Pasty:

Połączenia na kanapkach:

Poniżej jeszcze kilka pasztetów. Nieczęsto je robię, bo są dość czasochłonne, a jeśli już to część zamrażam, żeby mieć na kiedy indziej.

Pasztety:

Poza kwestią tego, co na chleb warto położyć, dobrze jest też pomyśleć o wszelkiego rodzaju tostach i opiekanych kanapkach. Zawsze to jakieś urozmaicenie! Ale to chyba temat na osobny wpis. Zainteresowanych odsyłam tutaj:

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz co o tym myślisz